Jugoslovenski Rotar

nuti i ispravni ljudi iz jedne varoši. U manjim klubovima, šta više, mnogi su članovi kluba bili povezani prisnim prijateljstvom ili srodstvom i pre stupanja u klub. Pretsednik Rotary kluba ima dakle da obavlja svoju dužnost i primeni svoje pravo u sredini prijatelja, drugova i braće, združenih istim idealima. Rotarijanci su medjutim ljudi, kao i svi ostali. I ako okupljeni u istu organizaciju, mogu imati različite poglede na politiku, veru, rasu i t. d. Pod uticajem sredine u kojoj se kreću, pod uticajem raznih ne: predvidjenih okolnosti, mogu i da pogreše i da skrenu sa pravih rotarijanskih putova ili da popuste u vršenju svojih rotarijanskih dobrovoljno primljenih obaveza i dužnosti.

S druge strane, ako bacimo jedam ozbiljan pogled na razne izveštaje naših klubova; ako se setimo izveštaja i referata nekih klubova i drugova( a medju njima ima i pastguvernera), videćemo da pokatkad, u nekim klubovima, nije sve u redu. Negde izvješfaji nisu u redu; negde frekvenca nije zadovoljavajuća; na drugom mestu rad u klubu pao je ma mali broj članova i time se klub uvlačiu nedovoljan rad, apatiju:; negde vidimo da dolazi i do ostavki: negde ekstenzija se ne vrši ı t. d., i t. d. Jednom rečju, po katkada, rotarijanska mašina škripi.

U rotarstvu, istina, svi su članovi jednaki, sa jednakim pra: vima i jednakim duznostima. Ali kao Sto ste i samo mogli zakl juz citi iz mog izlaganja, da bi pretsednik kluba mogao uspeSno isz puniti svoj zadatak, on mora da uživa dobar glas i ugled medju braćom i inače; treba, kao što rekoh ,da ima kvalifikacije vodje.

Zato članovi kluba, birajući svog pretsednika, dužni su da mu olakšaju posao. Prenoseći na mjega jedam deo, jedam veći deo svojih obaveza i dužnosti, dužni su da se pokoravaju njegovim

Sa sastanka pretsjednika i tajnika dne 2. septembra o. s. u Zagrebu

113