Jugoslovenski Rotar

Gute rne r srdačno zahvaljuje na lijepom režferatu i otvara diskusiju u kojoj učestvuju rotari: Josip Ljubić, guverner ing. Radovan Alaupović, referent dr. Čohadžići dr. Nestor Teodorovic.

Rot. Ljubić, osvrćući se na diskreciono pravo intervencije koje bi po predlogu referenta trebalo dati pretsejedniku kluba, govori o načinu balotaže i misli da je u protuslovlju sa propisima Rotary International, ako balotazu vrsi Upravni odbor, kako to čine u mnogim klubovima, o čemu se Je mogao osvjedočiti čitajući nedjeljne izvještaje klubova. Iznoseći ovo moli guvernera za saz: općenje, da li se ovo pravo može prenijeti na Upravni odbor ili da kaže koji se od načina dosada pokazao najboljim u praksi.

Guverner kaže da ne postoji jedna stalna odredba, ali upozoruje na način, kako rade u Americi, o čemu se je mogao sada uvjeriti. Isti Je način i u Engleskoj i Francuskoj.

Pokazao se je vrlo dobrim, pa misli da Sa uvedu i ostali klubovi u distriktu.

Zatim govore još rot. dr. Čohadžić i rot. dr. TeodoTOVIĆ O postupku u njihovim klubovima. U klubu u Velikoj Kikindi usvojen je mačin zagrebačkog kluba, ali je naišao na velike poteškoće.

Zaključuje se da Rotary klub Zagreb pošalje svoj pravilnik o primanju novih članova svim klubovima.

Drugi po redu imao je da bude rot. Dragan Miller, tajnik Rotary kluba Osijek, ali pošto Je bio spriječen da dodje, čita njegov referat:

TAJNIK ROTARY KLUBA KAO POMOCNIK I SARADNIK PRETSJEDNIKOV

rot. Ante Brlić, bivši tajnik istos kluba. Referat glasi:

Tko misli da tajnik ima rješavati poštu, sastavljati zapisnike Lo VEayali razne druge administrativne poslove, taj je и ха:

udi.

Činjenica je, da je tajnik u svakom društvu, pa i u Rotary klubovima, spiritus movens i agens čitavog rada i djelovanja ili bolje, stožer oko koga se čitav klupski život okreće. Sa toga stanovišta polazeći, rad tajnika i predsjednika treba da bude rezultanta naj: uže saradnje na polju rotarskog djelovanja u klubu. To treba da bude nedjeljiva cjelina i medjusobno upotpunjavanje u svim pravz cima klupskog rada i djelovanja. Abstrahirajući izvjesne detalje administrativne ı reprezentativne naravi, za mene je funkcija tajnika i pretsjednika potpuno istovjetna, jer su obojica kao cjelima puno odgovorni za uspjehe i neuspjehe u životu i djelo: vanju kluba, iako postoji mnogo i mnogo mogućnosti, da jedan veliki dio rada mogu prenijeti na razne odbore i pododbore. R a d

115