Jugoslovenski Rotar

Na svršetku istakao bih još jednu dužnost tajnika u saradnji sa pretsjednikom, a ta je, da budno paze da se izvjesna umornost i blaziranost ne uvuče u klub, jer je onda izgubljen svaki rezon opstojanja kluba.

(Pljesak.)

Guverner zahvaljuje rotaru Brliću da je preuzeo na sebe ovu dužnost i otvara diskusiju.

Rot. dr. Pavelić je mišljenja da je stavljeno previše u dužnost tajniku, jer u klubu postoji odbor za rad i njegova je duž: nost da se brine za program. Pročelnik treba da upozoruje članove na predavanje. Svako preopterećenje tajnika ima za posljedicu da popusti u radu, a kroz to popušta i klub. Ako se hoće postići da svi članovi budu aktivni, moraju u potpori biti aktivni. Dužnost je tajnika da potakne pročelnika pododbora da radi.

Mišljenja je da se tajnik ne opterećuje previše, jer se članovi nerado primaju te teške dužnosti ,a i mače tajnik mora biti jaki duSevni inicijator za sav posao.

Rot. dr. Jelačić smatra da je tajnička dužnost više poz slovna i praksa je u nekojim klubovima da tajnik ostane po ne: koliko godina. Vrlo je lijepo, ako se ima izradjen program Za nekoliko mjeseci, ali pošto mi reaširamo na sve, mijenja se i program brzo, zato tajnik treba da najviše bude upućen u sve poslove. | Rot. Sabothy misli da je jedna od najglavnijih tajnikovih gadaéa da drži vezu izmedju kluba i rotarskog svijeta. Potrebna je bezuvjetno jedna pomoćna sila koja bi svršavala poslove da bi se tajnik mogao više duševno posvetiti svom radu.

Rot. Ljubić slaže se potpuno sa referentom da su pretsjednik i tajnik jednostavni funkcionari. Dosadanja praksa govori proti tomu, i ona je pogrjesna. Pretsjednik mora biti o cijeloj pošti informisani, te isto kao i tajnik o svemu voditi računa. Pogrješno je da klupsku poštu rješava samo tajnik.

Drugo važno pitanje koje iznosi, pitanje je frekvencije. Guverner bi morao postaviti načelo koje bi bilo тајегодаупо za sve klubove.

Sastanke sa ne-rotarima smatra veoma potrebnim. Od njih se mogu izabrati novi članovi. Guverner meka dade o toj stvari autoritativno tumačenje, što se je u distriktu pokazalo najboljim.

Treće su pitanje predavači iz redova izvam kluba. U ljubljan: skom je klubu bilo mišljenje, da se može pozvati na predavanje u klub onakove kapacitete i stručnjake, koje klub nema. Misli da klub, koji je prosjek jednog mjesta, može o svima problemima dovoriti, pa zato klub dolazi u nezgodan položaj, ako uzima pre: davača izvana.

Guverner zahvaljuje na зисези јата 1 Каге da je ovaj rez ferat uzeo zbog toga da se postigne najuza kooperacija izmedju pretsjednika i tajnika. U pogledu frekvencije Zeli da se postupa najrigoroznije. Nije samo vazno da nas distrikt broji i hiljadu članova, koliko je važno da imamo makar i nešto manje članova, ali da klubovi bolje funkcionišu.

118