Jugoslovenski Rotar

legende i pjesme, tom iskrenom ogledalu duše našeg naroda. Mi nikad nijesmo imali tako bijednog i siromašnog čovjeka koji nije osjetio draž da se duhovno, etički i socijalno uzdigne. IL.da u našem narodu ti principi nijesu bili ogradjeni vjerskim predrasudama, da se -—opet predrasudama — nijesu uništavali i negirali, i da nijesmo kao nacija bili samo geografski ili vjerski pojam — ta bi djela, i kao fragmenti, bila sjajan dokaz i živi spomenik našeg velikog narodnog rofarijanstva.

Na temelju ove realne konstatacije ja mislim da je dužnost kluba spram novih članova mnogo. olakšana. Teže je što u toj »dužnosti« ima mnog9o lokalnog i ličnog. Najvažnije je, tko bira i koga biramo. Treba mnogo obzira. A kako se kod primanja u klub sprovodi selekcija: tražimo medju najboljim najbolje — odlične pretstaynike syoga zvanja — u najve¢im primjercima nije ni potrebno da novim članovima budemo kao neki savjetnici ili vaspitaci, jer, kao Sto rekoh, nijesu oni sirovina, već izgradjen materijal. Novim izborom članova ne samo da pojačavamo naše redove, — da proširujemo naš rad, već stičemo i veće znanje i veća iskustva i sami sebe izgradjujemo.

Naše nove članove sa praktične strane treba da upoznamo sa radom u našem klubu i uopšte sa ostalim klubovima; da u našem klubu i rotarijanstvu i oni osjete jedan nov život — pum svježine, bratske ljubavi i širokogrudne čovječnosti.

Braéo rotari!

A kakve su kod mas izvjesne Zivotne prilike — ne treba da -zatvaramo o¢i — koje ponekad u javnosti sputavaju naš rad novi će članovi u klubu osjetiti od kakve su vrijednosti naši sastanci i razgovori, dobiće poleta ı volju za rad, da se u svom zvamju Još jače istaknu i da budu primjerno korisni članovi svog naroda i velike ljudske zajednice.

(Pljesak.)

Guverner srdačno zahvaljuje i misli da nije potrebno tome pitanju još što dodavati, kada je referent tako lijepo iznio naše dužnosti prema novim članovima. | Kao posljednji referent prije ručka dobiva riječrot. Pavle Grabovac, pretsjednik Rotary kluba Subotica za svoj referat:

SLUŽENJE U ZVANJU — NJEGOVA DEFINICIJA I KAKO GA TREBA DOVESTI U SKLAD SA RADOM POJEDINACA

Rotarstvo kao dinamični pokret stoji pred velikim razvojnim mogućnostima. No najveću mogućnost njegovu razvoju pruža mu naš drugi cilj — služenje u zvanju. Prema tome služenje u zvanju pretstavlja za Rotarstvo najveći teren i ono iscrpljuje gro rotarskog programa. Nas rotare, a preko nas i samo rotarstvo prosudjuju i cene kroz prizmu naših dela, koje svaki od nas vrši u svom zvanju.

120