Jugoslovenski Rotar

Služenjem u zvanju svaki pojedini rotar dokazuje u kolikoj je meri njegova ličnost oplemenjena etičkim i moralnim osobinama i koliko ima smisla za dobro, korisno i plemenito.

U atmosferi individualnih i medjunarodnih antagonizama. u atmosferi kada je u velikom delu sveta humanizam ustupio mesto najgorim metodama grubosti, a idealizam, etika i altruizam podlegli materijalistitkom egoizmu, kada je liéni moral svugde i na svakom mestu u opadanju; u dobu kada se na obzorju čovečanstva ukazuju predznaci, koji nagoveštavaju povratak najcrnjim danima prošlosti, pod takovim prilikama koliko god je teško biti rotar, toliko je to lepo i uzvišeno. Pod ovako neobično teškim prilikama pruža nam se zgodna prilika, da sluzenjem u svom svakodnevnom zyanju dokazemo, koliko je rotarski rad izraz pravog humanizma i druStvenog morala.

Svaki u svom poslu neka bude na svom. mestu, neka svoj posao obavlja savesno i čestito pa će na taj način najbolje položiti ispit o svojoj moralnoj i socijalnoj vrednosti i time će dokazati stepen rofarske svesti ideala služenja u zvanju. U svima vrstama poslovnih odnosa rotar treba da primeni etiku kao bazu pri svakom poslovnom susretu sa ma kim to bilo.

Ideološka predavanja o značaju pojedinih naših ciljeva iako mnogi pretpostavljaju. da ih poznaju, ipak nisu na odmet. Na: profiv, pomoću takovih predavanja formiraju se rotarski karakteri, stvara se rotarski polet za rotarsku akciju i na koncu uvek nam se pruži prilika, da uočimo neki novi i dotada nepoznati momenat. Istina, rotarstvo se ne stvara, ono mora da je u svakom rotaru rodjeno, ali i pored toga Sto je ideal sluzenja nama svojz stven, ipak podgrejavanja пазе rotarske ideologije nisu na odmet.

Služenje u zvanju možemo sa pravom nazvati sržju rotarstvya. Rotar kao čovjek od posla i zvanja primoran je da dodje u dodir sa drugima. Tako mu se syakodneyno omogućava da primenjuje rotarski ideal služenja u zvanju. Razne profesije koje pojedini rotari upraZnjavaju otyaraju im Siroko polje, da u praksi primene svoju rotarsku svest i da ideal služenja u zvanju uzdignu do svog vrhovnog životnog primcipa.

Štozapravoznačislužitiuzvanju?

Prema mojem shvatanju služiti u zvanju znači: uputiti sve svoje umne i lizičke sposobnosti pri vršenju izvesnog posla u pravcu, da drugome pomognemo, odnosno da mu poslužimo dobro, korisno i plemenito.

Rotarstvo nije postavilo neku svoju definiciju služenja u zvanju koja bi trebala da nam služi kao dogma. Ono je to ostavilo svakom pojedinom rotaru iz razloga, jer se radi o primeni toga ideala na vrlo različite prilike, probleme i mogućnost, što je daz kako posledica raznovrsnih životnih poslovnih veza i odnosa.

Prema tako po meni shvaćenoj definiciji služenja u zvanju, sledi da rotar nije član rotarske zajednice, zato da nešto proflitira, već zato, da svojim primernim životnim delanjem, u vrsenju svoga

121