Jugoslovenski Rotar

jedan Glan beogradskog Rotary Kluba na I. Distriktnoj konferenz ciji: »Čovječanstvo se sačuvalo ne pomoću ratova i borbe, već pomoću uzajamne pomoći.« :

Mi članovi Rotary kluba kao sinovi i pripadnici ljudske za: jednice živimo u toj zajednici i radimo za nju. Žato nam principi rotarstva upravo nalažu da saradjujemo sa zajednicom i da na nju djelujemo po ovim principima. Svatko od nas, kao pripadnik nekog zvanja, dolazi u dodir sa mnoso kulturnih, prosvjetnih i socijalnih udruženja. Želimo li da radimo rotarski, tada nam је dužnost da saradjujemo s ovakovim udruženjima. Ta naša saradnja je tamo i te kako potrebna. Evo primjera:

Često se čovjek ne može oteti raznim svojim prirodjenim naklomostima, pa tako i sebitnim ciljevima. Uslijed toga se dogadja, da neki Glan pojedinog udruzenja zastupa u vrlo vaznim pitanjima stanovište, koje nije manifestacija čistog njegovog uvjerenja kao ono majbolje, što bi mogao da pruži za odnosno kulturno, pro: svjetno i socijalno udruženje, već to stanovište sadrži u sebi pritajeni cilj na podlozi koristoljublja ili protekcionizma, a možda i mržnje i simpatije prema kome. Kad jedan član takovogs udruženja iznaša ili zagovara neki takav predlog i takovo stanovište, od prijeke je potrebeda utakovom udruženjulice sa rotarskim načelima učini sve što može, da spriječi ovakav nezdravi rad.

Ovakova saradnja članova Rotary klubova potrebna je u svim kulturnim, prosvjetnim i socijalnim udruženjima koja su od važnosti za našu zajednicu. Takovih udruženja ima mnogo. Svakako ih ima mnogo više u naprednijim državama. Ima ih dvojakih. Jedno su udruženja koja su nužna po samom ustrojstvu uprave države i koja prema tome moraju postojati kao na pr. općinska i gradska vijeća, burze rada, »Crveni krst«, upravni odbori okružnih blačajna za osiguranje radnika, odbori trgovačkih komora, komore advokata, inžinira i liječnika, udruženja trgovaca, industrijalaca, zanatlijai brodovlasnika, a imade ih čiji osnutak zavisi od inicijative privafnih lica. Medju ove spadaju na pr. društva za držanje domaćinskih škola, za zaštitu i zaposlivanje djevojaka sa sela, za zaposljenje mladeži, vatrogasna društva, skautska druStva, druStva za pomaganje gluhonijemih i slijepaca, za pomoć siromasima, društva za spasavanje, društva koja vode skrb za sakatu djecu, koja vode brigu za otpuštenike iz kazniona, društva za zaštitu životinja, za zaštitu siročadi, društva za besplatnu pravnu pomoć, društva za gajenje slazbe i drame, razna profesionalna udruženja, umjetnička udruženja i t. d.

Želimo li da općinska i gradska vijeća, burze rada, upravni odbori blagajna za osiguranje radnika, odbori trgovačkih komora, komore advokata, inžinira i liječnika, pa udruzenja trgovaca i industrijalaca i zanatlija i t. d. rade dobro i korisno za zajednicu, to treba da saradjujemo i da tako baš našim radom podupremo dobar rad tih udruženja. Nemamo prava nina kritiku,akamolinaosudjivanjedatakovaudru-

125