Jugoslovenski Rotar

ženja ne rade dobro ili čak da rade štetno, ako smo se ustegnuli od saradnje, koja nam je bila moguća. Jedno takovo socijalno udruženje može imati nedoglednih štetnih posljedica i prouzročiti takove posljedice, ako se ne spriječi aktivnom saradnjim na pr. namještenje Jednog nesposobnog lica ili sklapanje nekog lošeg ugovora. Ne mogu ovdje mimoići, a da ne spomenem na pr. nedogledne teške posljedice za zajednicu od sklapanja loših kolektivnih ugovora saradnjom ovakovih socijalnih udruženja.

Želimo li pomoći ovim socijalnim udruženjima i preko njih čitavoj zajednici interesovanih lica, moramo da aktivno u njima saradjujemo.

Poznato mi je da imamo i mi mnoga društva koja su osnovana sa najplemenitijim ciljem, ali zapravo ne postoje, jer ne rade. Nije dakle dosta, da takovo društvo bude osnovano, već treba za nj voditi brigu da živi, da radi i da postizava svoju svrhu. Često se dogadja, da uslijed smrti ili nemarnosti jednog društvenog funk: cionara zamre čitavo društvo, jer se ni jedno lice u odboru više ne brine za daljnji rad takovog društva i tako prolaze godine, da se u fakovom društvu uopće ne drži ni glavna godišnja skupština.

Nameće se pitanje, na koji najpodesniji način mogu rotary klubovi raditi na tome polju? U principu je odgovor jednostavan. ali dva su načina postupka prema vrsti udruženja.

Svaki naš klub mora imati odbor za zajednicu. Taj odbor treba da se brine oko tog rada. Njegovi članovi imaju da saopće svoja opažanja i svoje predloge. Pročelnik takovog odbora ima da iznese svoj predlog na sastanku, a svi članovi imadu sada da misle, na koji način bi klub imao izvršiti svoju dužnost, da dodje do osnutka potrebnog udruženja, ili da se pomogne postojećem udruženju. Tako će na pr. jedan član izvijestiti svoj odbor za zajednicu, da je čuo, da neko potrebno humanitamo društvo uopće ne funkcioniše. Biće sada dužnost onih članova, koji su u stanju da ustanove, zašto takovo društvo ne radi, ili loše radi, pa će na sastanku iznijeti svoja opažanja. Recimo, da takovo društvo ne radi, jer nema lica, koje bi vršilo tajničke dužnosti. Što će sada biti dužnost odnosnog kluba? Biće njegova duznost da nadje zgodno lice za tu funkciju, da se eventualno par članova upiše u to društvo i da tako zatraže saziv izvanredne glavne skunpštine, na kojoj se imade izabrati novi upravni odbor sa predvidjenim potrebnim funkcionarima i to će društvo proraditi. Tako smo na pr. mi na Sušaku osnovali Društvo za pomoć siromasima i suzbijanje prosjačenja. Kad je preminuo predsjednik tog društva, naš član, koji Je obavljao i pretsjedničke i tajničke dužnosti, saznali smo, da to društvo postepeno propada i da je ono tako nastavilo. bilo bi već prestalo poslovati. Mi smo u tome slučaju našli osobu podesnu za pretsjednika i za tajnika, zatražili smo saziv izvanredne glavne skupStine, i to druStvo danas napreduje ijačejenegolije bilo ranije.

Rotary klub kao cjelina ne istupa u javnosti. On ne postoji

126