Jugoslovenski Rotar

Jedan od prvih radova Rotary kluba Chicago, koji je ne: sumnjivo i rad vecine Rotary klubova, odnosio se je na saradnju sluzenju zajednici. Cinilo se je da su neki mislili da ée se Rotary pretvoriti u dobrotvornu organizaciju, pa su molbe za potporu bile često dosadne. Došlo, je čak do toga da su se vodeći rotari bojali da bi rotarska organizacija mogla postati obično dobrotvor: no druStvo. Stoga postavi godisnji kongres u St. Louisu 1923 goz dine smjernice sluzenja zajednici kao uputstvo za rotare i Rotary klubove. Neograničujući djelatnost Rotary klubova u službi za: jednici, pokazuju te smjernice da je glavna svrha svakoga Rotary kluba u tome da odgaja svoje članove za služenje.

U ono doba bilo je bezbroj sastavaka i izvještaja o rotarskoj organizaciji i njezinim ciljevima i zadacima. U njima zastupana glediSta bila su tako različna kako su različiti običaji i navike pedeset zemalja u kojim su tada postojali Rotary klubovi.. Klupsko djelovanje ograničavalo se postepeno samo ma ovo: klupska služba, stručna služba i javna služba. Kasnije pridružila im se još međunarodna služba. Moguće je medostajala ravnoteža među te četiri grane rotarske sluzbe, a moguće su radi nestatka sloznog тада bile neke grane i previSe isticane na Stetu ostalih. Da se to ukloni, izrađen je plan o svrsi i ciljevima te prokušan kroz jednu godinu u Rotary klubovima Velike Britanije. Taj plan predviđa »Odbor za svrhe i ciljeve« koji se brine da se u klupskom programu posveti svakoj od četiri grane rotarske djelatnosti jednaka pažnja. Godine 1927 bio je primljen taj plan na godiSnjem konz gresu Ostende, a otada je zaveden u skoro svim klubovima.

Tako se je razvijao Rotary u prvoj četvrti stoljeća svoga opstanka, pa, nalazeći uvijek blagovremeno pobornike za svoje ideje i vođe, širio se i Jačao, sticao priznanje iz jedne zemlje u drugu, dok se sada punim pravom može kazati da Rotary obu: hvata svijet.

Namjera je bila utemeljiteljeva da sakupi svoje prijatelje i njihove drugove u jednom klubu, kojemu je bila u prvom redu svrha gajenje drugarstva među poslovnim ljudima i stručnjacima jednoga grada, lako je rastao i širio se, ostao je Rotary uvijek vjeran tim svojim načelima. Vođe služe kao primjer besprikornog poslovanja. Vođe su primjerom kako valja promicati građansko blagostanje u poslovnom i socijalmom pogledu. Vođe зугабаји рог zomost svojih sugrađana na mogućnost boljeg sporazuma među narodima. "To su dužnosti rotara.

Rotary počinje od pojedinca i njegove odgovornosti prema zvanju, a to je od najveće važnosti za svakoga. Izvan svoga zvanja ima rotar svoje dužnosti kao dobar susjed i građanin. Time mu se otvara međunarodni pogled. Razni narodi su sada među sobom tijesno povezani, njihov svakidašnji život je tako usko vezan i odvisan o proizvodima, robi i uslužnosti drugih, tako da je međunarodno gledanje jedno od najvažnijih karakternih SVOJ: stava Jednog poslovnog čovjeka ili stručnjaka koji zauzima videno mjesto. Rat se ne izbjegava u posljednji čas, nego postepenim odgajanjem naroda i njegovih drzaynika.

133