Jugoslovenski Rotar

gima. služi, sebi koristi). Te su riječi primljene kao najbolji izraz rotarskih načela. Nekoliko godina kasnije istaknute su riječi: »Service above self« (Sluzenje iznad svega), a godine 1916 spojile su se obje rečenice u danasnji rotarski moto.

Kad je onda bilo u Udruženim državama 16 klubova, smatrao je utemeljitelj potrebnim da se zavede izvjestan slozan rad. Pretsjednik odbora za ekstenziju Rotary klubu Chicago, Chesley R. Perry, bijaše mlad knjižničar i učitelj. Utemeljitelj Rotarstva i Chesley R. Perry sakupiše u augustu 1910 godine u Chicagu za: stupnike 16 klubova koliko ih je tada bilo. Na tom sastanku osnovan je »National Association of Rotary Clubs« (Narodno udruzenje Rotary klubova). Paul Harris bjeSe prvi pretsjednik, a Chesley R. Perry-a, pretsjednika tog kongresa, zamoliSe da preuzme duznost tajnika.

Kao prvo izdanje časopisa » The Rotarian« objavi tajnik Perry u januaru 1911 godine dio jednog dugog članka o Rotarstvu od Paula Harrisa. Šest mjeseci kasnije iziđe drugi broj tog časopisa, a prilikom godišnjeg komgresa u Portlandu (1911) odobriše da časopis izlazi kao mjesečnik. Ali uvijek se joS osjecaSe nestatak tačne izjave o ideji rotarskog pokreta. Rotar Guy Gundaker iz Filadelfije, pisac pravila za korektno poslovanje raznih obrtničkih udruženja, sastavi spis »A Talking Knowledge of Rotary« prvo po redu štampano djelo o svrsi, ciljevima. i radu rotara.

Brzo iza osnivanja »National Association of Rotary Clubs« osnovan je Rotary klub Winnipeg u Kanadi. Prilikom posjeta američkih rotara u Londonu j Dublinu osnovaSe se iu tim gradovima Rotary klubovi, a na godišnjem kongresu godine 1912 uvede se ime »International Association of Rotary Clubs«. Godine 1922 skrati se to ime u »Rotary International«.

Kuba je bila prva pokrajina neengleskog jezika u kojoj se udomaci Rotary. Rotary klub Havana dobije u aprilu 1916 ispravu svoga osnivanja. Prvi klub na evropskom kontinentu utemeljen je godine 1921 u Madridu, Spanjolska. U Juznoj Americi organizovan je prvi klub godine 1919 u Montevide-u, Uruguay. Prvi klub u Australiji utemeljen je godine 1921 u Melburnu, dok je u Aziji osnovan prvi klub godine 1919 u Shanghaju, Kina.

Kod Sirenja rotarske organizacije nicale su i rasle stalno sve nove poteškoće. Godine 1920 ovlasti godiSnji kongres, održan u Atlantic City, jedan odbor da sastavi movi ustav. Prvi nacrt je međutim otklonio naredni godišnji kongres u Edinburghu, Škotska, te Je izabran novi odbor od 31 rotara. Oni se sastaše u noуетађги 1921 godine u Chicagu te izradiše nakon sedamdnevnos raspravljanja ustav koji je bio primljen godine 1922 u Los Anz geles. Istodobno pregleda taj odbor nanovo ciljeve rotarske orgaz nizacije, utvrdivši rotarska načela u šest smjernica. Prilikom So: disnjeg kongresa u Mexico City te su smjernice bile skupljene u četiri cilja koji se u glavnom odnose na služenje u klubu, služenje zajednici, služenje u zvanju i međunarodno služenje.

132