Jugoslovenski Rotar

MARIBORS— Na prvem sestanku y avgustu, ki je bil — kakor yvsako leto ob tem času — posvečen naši kulturni, sospodarski in Sportni reyiji »Mariborski teden«, smo pozdravili več dragih gostov rotarjev iz raznih delov naše doz movine. Večerja in kratki oficielni del sestanka se je vrsil v naSih klubovih prostorih, glayni del meetinga pa v paz viljonu Velike kavarne na veseli¢nem prostoru »Mariborskega tedna«. — Nas sestanek dne 14. VIII. se ni odlikoval toliko po frekvenci kakor po dyeh zelo zanimivih referatih brata pastprezidenta Rapotea in brata Jurkovica o novi vinitarski uredbi. Posebej pa Se debata, ki je sledila referatom, je pokazala, kako pereča je pravilna rešitev tega vprašanja. — Na sestanku dne 21. avz susta nas je obiskal brat Gerner iz Sombora. Predaval je brat Brenti¢ o svojem potoyanjem po krasni zemlji bratske Bolgarske in o syojih vtisih z izleta v Carigrad. — Na zadnjem sez stanku v avgustu je brat predsednik v svojem wotvorityenem govoru розуе navdušene besede velepomembnemu doz godku vnajnovejši zgodovini naše drža: ve, sporazumu med našimi brati Hrvati in Srbi, ki sa pozdravlja naš klub kakor vsi iskreni državljani — z veliz kim veseljem in zadoščenjem. Na tem sestanku je predaval brat pastprezident KRapofec o današnjih avtoritarnih rezimih. Tudi ta razprava je radi svoje aktualnosti povzrotila daljSo in жуаћпо debato.

NOVI SAD. — Rad kluba u mesecu avgustu, s obzirom ma letnje ferije, bio je posvećen prvom rofarskom cilju: nez dovanju ličnih odnosa i prijateljstva raz di uvećanja mogućnosti služenja opštin interesima. Oyim sastancima redovno su prisustvovale i sestre rotarke. — Na saz stanku od 4 avgusta sestra rotarka gdja Eta Manojlović održala je vrlo uspelo i zanimljivo predavanje o svojim ufisz cima sa Svetske izložbe u Njujorku i svom pufu u Sjedinjene Američke IDržaz ve. — Na sastanku od 18 avgusta br. Živorad Bogdanović izneo je sVOJE uspomene iz Cerske bitke, dok je na saz stanku od 25 avgusta br. Gaja Gračaz nin govorio 0 syom Sestnaestom izletu i penjanju na vrh Triglava.

OSIJEK. — Kako za mjesec juli niz jesmo poslali posebnog izvještaja, to ovaj izvještaj vrijedi za juli i august.

Naš 500. sastanak htjeli smo svečano da proslavimo, ali uslijed velikog broja otsufne braće u našem kao i u bratskim

klubovima, morali smo od toga odustati. Zakljucili smo, da ¢emo tim syetanije proslaviti 10-godisnjicu osnutka našes kluba, koja pada u mjesec oktobar ove godine.

Mjesec august pokazuje već bolju frez kvenciju, jer su se mnoga braća vratila sa otsustva, Brat Dr. Uzelac održao je dva vrlo lijepa i interesantna predavanja i to: »Utisci sa puta u Veneciju« i » O duznostima rotara«. Oyo potonje predaz yanje poslali smo bratu guverneru sa molbom, da se otStampa u »Rotaru«.

Gusti oblaci koji su se nadvili nad Evropom oduzimaju i našim članovima pravu volju za intemzivan rad, jer nifko ne zna, šta će donijefi sutrašnjica.

Osnutak Banovine Hrvaitske od sve braće srdačno je pozdrayvljen, a brat predsjednik DuSan Hinié lijepim rijetiz ma ocrtao je historijsku vaznost ovog degadjaja. Govor brata predsjednika u cijelosti je ofštampan u našem zapisniku od 31. o. m.

Radi otsutnosti brata tajnika Dra Miz lera zastupat ¢e tajnika brat Ante E. Brlić. Predavanje, koje je namijenjeno bratu dru Mileru na sastanku predsjedz nika i tajnika skupno će sastaviti braća dr. Uzelac, ,Stepansky, Dr. Pinteroyic, Ing. Montina i Ante Brlić, odnosno svaki od navedene braće obradit će istu temu, pa će se ma temelju dobivenog materiz јаја sastaviti predavanje za sastanak.

Na sastanku 31. augusta oprostili smo se od brata prof. Stjepana Grubera, koji je Фенттупо ртетјебеп и. Утоу ен, Mnoga braća ispratila su brata Grubera do kolodvora.

PANČEVO. U mesecu avgustu kao јефтот mesecu svi su sastanci bili poz svećeni drugarstvu. Radi medjusobnog upoznavanja održat je 12. i 19. avgusta medjugradski sastanak sa bratskim klu: bovima Beograd i Zemun. Na sastanci ma večeri su provedene m dobrom газе položenju iskrenih prijatelja. — U ovom mesecu brat Vukovié referisao je o syoz me putu po Slovenatkoj, a brat Sule o svome putu po Syajcarskoj.

PETROVGRAD. Kada pogledamo rad nasega kluba u mesecu Avgustu ove 602 dine, mi ćemo sa zadovoljstvom ustanoz viti, da i ako je letnji mesec nije ostao bez vidnije aktivnesti i uspeha.

Nasa braéa koja su bila na odmoriz ma, misu propustili ni jednu povoljnu priliku; a da ne prisustvuju sastanku najbližeg bratskog kluba. — Tako je naš brat Elek Viktor posetio klubove Gez

137