Jugoslovenski Rotar

neve, Antibes-JuanzLes-Pins, Nice, Monaco i London. — Brat Dr. Ljuba Vaz siljevi¢é dva puta bratski klub Split. Brat Maće Josif bratski klub Pančevo, Brat Dr. Matić Miša bratski klub Split. Hrat Radanov:Radičev bratske klubove Sarajevo i Dubrovnik.

Brat Stanojević Miloš je boravio u Sofiji kao delegat Saveza Jugoslavenz: skog Sokola, tom prilikom je posetio i bratski klub u Sofiji, i predao im lepo ukoričenu knjigu Almanah građa Petrov: grada sa klupskom zastavicom. — Braća Bugari poslali su nam svoju zastavu koz ja će u znaku bratske slovenske soli-z darnosti krasiti našu trpezu, hvala im. — Brat Stanojević nam je po povratku, u svome referatu opisao bratski prijem, kako od strane bra¢e Bugarskih Junaka isto i od strane braće Bugarskih Roz tara.

Brat Maće Josif nam je slikovito opiz sao Vrnjačku banju i njenu okolinu.

Brat Dr. Vasiljević Ljubomir je opiz sao svoje putovanje po Italiji i Dalmaciji, kao i oduSevljene prijeme na saz stancima u Splitu.

Brat Elek Viktor je u svome napisanom referatu potanko izneo zapazanja па syome putovanju automobilom, kroz Madjarsku, Nematéku, Francusku, Sviz carsku i Italiju. — Brat Elek je posetio napred navedene strane klubove, i od istih doneo njihove klupske zastavice, u zamenu za naše koje im je on prez davao.

Brat Drag. Radanov-Raditev je pod: neo je svoj referat o putu automobilom kroz našu zemlju, i opisao lepote i inz teresantnosti na koje je nailazio, kroz Šumadiju, Rašku, Sandžak, Kosovo, Me: tohiju, preko Čakora kroz dolinu Lima i Rugovskom klisurom, po Crnoj Gori, Dalmaciji, Hercegovini ı Bosni. —

Sva ova putovanja, kao i referati naz išla su ma odličan prijem kod braće, 1 u mnogome doprinela kako medjusobnom upoznavanju onih koji putuju, ба ko isto i u informativnom smislu onih koji nisu putovali.

Ovoga meseca pomogao je naš klub jednog nemoćnog siromaha Rusa, koji već godinama leži u postelji oduzetih nogu, i mesecima nije u stanju da ga prenese na svež vazduh njegova slaba supruga, a posluge usled siromaštva nemože držati, tako da je taj čovek stvar: no Živ trunuo. — Naš klub je u saradnji ovdašnjes Crvenog Krsta nabavio jednu pokretnu stolicu, i stavio tome jadniku na raspoloženje, s tim da ista kasnije kada mu već ne bude trebala ostane vlasništvo Crvenog Krsta,

138

SARAJEVO. Protekao je još jedan ljetni mjesec — mjesec ferija i odmora u zvanju i klubu. Frekvemcija još uvijek u znaku dopusta.

Radi vanjsko političkih dogadjaja braća koja su u gradu, sastoju se marz ljivo na redovitim sastancima — zado: voljni da dodju u dodir jedan sa druz gim da u uskom krugu ljudi odanih i prijateljskih izmijene misli.

Imali smo mekoliko interesantnih rez ferata naše braće: Vase Risti¢a: Uredba o Jugocelulozi«. Dr. Vojislaya Besarovi¢a: »Reterat iz Sofijskog i Pariskog Bulletina«, »Referat o izvozu jaja iz Bugarske«, »Referat iz Bulletina R. Cl. Harbin«. Iso Herman: »O utiscima sa putovanja po Svicarskoj.

Brat Iso Herman nam je donio i pozdrave R. Cl. Ziirich kao i njihovu zastavicu. Braća iz R. CL Zurich primili su brata Isu Hermana bratski i srdatno — onako kako samo znadu da budu braéa u rotarstvu.

SKOPLJE. — U avgustu mesecu ft. g. klub je održao četiri redovna sastanka sa prosečnom frekvencijom 53.80. Zna: fan broj članova se i OVOgS meseca na: lazio izvam Skoplja, te Je zato poseta bila slabija nego obično. Uprava je 18/8 održala sednicu na kojoj su konstituisani klupski odbori i pododbori i doneta rez šenja o radu u tekućoj rotarskoj godini. Istoga dana na sastanku kluba brat pret sednik je obavestio članove o zalključ: cima sednice „naglašavajući naročito značaj frekvencije. U toku meseca odr žana su dva predavanja. Oba je održao naš vredni brat Jelačić. U prvom (18/8) on je referisao o zanimljivim pismima ruskog novinara A. Turgenjeva, u_kojima ima podataka o prilikama u Beoz gradu za vreme ustanka 1804 вод, а u drugom predavanju (25/8) izlozio je istoriski pregled polititkih i kulturnih veza u suprotnosti izmedu Rusa i Nemaca u prošlosti, da bi se mogli razumeti naj: noviji obrti u svetskoj politici,

SOMBOR. — Mesec avgust nosio је obeležje letnje vrućine i naši članovi su u velikom broju jurili na sve strane u hladovine. bilo radi odmora ili pak lečenja, usled toga su sastanci posvećeni gajenju drugarstva. Brat Ivan Kristotorovié je ipak servirao dva lepa preda: vanja i to O svome putovanju po 5102 veniji i o poseti Grazu, izneo je svoja opažanja o tamošnjim prilikama. U sle deéem predavanju iznosi Zivot Svajcaraca koji se mnogo trude da otklone sve teškoće koje se u poslednje vreme jay: