Jugoslovenski Rotar

tvu za silose u Vukovaru. Brat Baum govorio je o uticaju silosa na trgovinu žitaricama.

Na 355. sastanku, dne 21. aug. zaključeno je, da će kao zvanični delegat klu: ba, na sastanku predsjednika i tajnika u Zagrebu, dne 2. sept. t. 9. prisustvoz vati br. Dr. Dragutin Turk. Brat pred? sjednik referirao je o nekim člancima, u kojima se opisuje ličnost predsjednika francuske vlade 5. Пајафегга,

Na 356. sastanku dne 28. augusta oba: vljena je svečana inauguracija nOVOS člana kluba g. Milana Gvozdića, sudije, за klasifikacijom: sudstvo.

Ovom sastanku prisustvovala su i braz ća iz R. C. Vinkovci, na čelu sa predz sjednikom Ing. Baslerom, kao i jedan gost nerotar iz Vukovara. Svečani saz stanak otvorio je predsjednik br. Dr. Gruber sa prigodnim govorom, u kojem је spomenuo i važan :dogadjaj u mašoj domovini, naime postignuće sporazuma izmedju Hrvata i Srba. Posfignuti зрог razum svesrdno pozdravlja. Nakon toga obavljena je inauguracija novog člana. Govorili su br. predsjednik, br. Lukičić i br. Fumtak, a br. Goidštein održao je referat iz zvanja. Konačno je novog braz ta pozdravio u ime R. C. Vinkovci, nje soy predsjednik br. Ing. Basler.

ZAGREB. — Redoviti sastanci pružali su istu sliku kao i u mjesecu julu. Zva: nični rad odvijao se je brzo, a prez ostalo vrijeme, koje je inače ispunjeno predavanjima, referatima ili diskusijama, bilo je upofrebljeno za prijateljski razz govor.

Protivan tad pokazao je upravni odz bor i klupsko vijeće, koji su bili vrlo aktivni. Nekoliko je sjednica odrzano, da bi sve bilo pripremljeno za rad kluba početkom septembra.

Pretsjednik Josip Horvath izložio je svoj opsezni program rada, koji je klupsko vijeće potpuno prihvatilo.

Kao prvo dolazi služenje u klubu, komu će se posvetiti velika briga, jer O mjegovim „rezultatima „ovisi ostala klupska djelatnost i sposobnost. U poz sledu frekvencije zadatak je vodstva kluba, da članovima olakša vršenje dužnosti frekventiranja klupskih sastaz naka. Ovo iziskuje, da rad kluba mora biti smisljen, uredjen, o sklonostima, pogledima i potrebama svakog člana i grupa po profesiji treba voditi računa,

da članovima postane potrebom dolaziti na sastanke.

Gojiti treba rotarsko drugarstvo, jer bez kulta drugarstva nema nikakovog uspješnog rada. Drugarstvo je onaj ce ment, koji ¢vrsto i nerazorivo povezuje ljudsku gradju u formaciji kluba.

Posvetiti brigu problemu članstva nutarnjoj ekstenziji. Treba popuniti prazninu lu strukturi našeg kluba. Nastoz jati polučiti uspjeh i u vanjskoj ekstenziji. Produziti za Sto tijesnijom suradnjom sa susjednim kluboyima, a naroz čito da lijepe osnove o ftijesnoj suradnji i zbliženju zagrebačkog kluba i klubova iz Slovenije dovedu do slobodne i trajne baze rada.

Služenje u zvanju je upravo onaj put, kojim svaki pojedinac može najviše mpriz donijeti općim rotarskim ciljevima. Sva kome je otvoreno slobodno polje, gdje može bez sustezanja svojom ličnošću dati najviše dokaza da je rotar i kako je doživio rotarsku ideju,

U služenju zajednici posvetiti će se briga problemu „uredjenja osiguranja radnika za iznemopglost, starost i smrt, te higijeni sela i turizmu, te konačno problemu omladine, poimence rotarske omladine.

U medjunarodnom ée se sluzenju naz stojati da se prodube sretno inauguriraz ne veze izmedju Rotarstva Jugoslavije i Rotarstva Bugarske.

Novoizabranim pretsjednicima i tajni cima jugoslavenskog distrikta, koji će se održati 2. septembra u Zagrebu, priredjuje Rotary Club Zagreb srdačan doček.

ZEMUN. — U mesecu avgustu klub održao je 5 redovitih sastanaka sa ргог sečnom frekvencijom od 62.22%. Osim toga bili su 2 medjugradska sastanka sa R. C. Beograd i Pančevo, medju njima Jedan na zemunskom aerodromu.

Zbog velike vrućine sastanci su odr: zani u baSti hotela »Central«. Predavaz nja nije bilo, ali su pojedini članovi rez ferisali o svojim utiscima, dobivenim na putovanjima u inostranstvu, osobito s obzirom na današnji politički položaj u svetu.

Članovi. koji su ostali u Zemunu, učestvovali kod klupskih sastanaka sko: то рипобгојпо, tako da je bila prosečno naša »ferijalna« frekvencija dosta dobra i raspoloženje braće vrlo animirano.

14i