Jugoslovenski Rotar

ljetnih ferija. Prosječna Гтекуепса 1102 sila je 63.44% sa osam stopostotnih Clanova. 16. augusta održan je sastanak u Bakru u vrtu Hotela Jadran. Sastanak je bio posvećen drugarstvu, te je protekao u najvedrijem raspoloženju i dstinskom rotarskom druzeljublju. 23. augusta odrZana je sjednica upraynog odbora kluba, na kojoj su izabrani syi komponentni odbori i pododbori, koji imadu odmah da započmu sa radom u klubu. Na sa: stanku od 30. augusta, burno aklamiran od ostale braée, brat pretsjednik Dr. Pavelić prigodnim govorom srdačno je pozdravio sklapanje sporazuma izmedju Hrvata i Srba. Svoj govor završio je brat pretsjednik sa željom, da taj sporazum zaista dovede do potpunog zadoz voljenja cjelokupnog našeg naroda. Klub je troskom od Din 1.200 poslao na oporavak, za vrijeme od mjesec dana, dvoje siromašne, slabunjave djece u Domu Narodnog Prosvje¢ivanja u Skradu. Tokom mjeseca bili su naši sastanci obilno posjecivani od braće iz unutraSnjosti, dok su naša braća posjetili klubove u Buenos Airesu, Wembley i Londonu. Za vrijeme sastanaka nije se održavalo niz jedno predavanje, budući da se sastanci još uvijek drže ma otvorenom, radi ljet: me Žege. Naprotiv vodile su se zato interesantne kraće debate o aktuelnim problemima. Za nevoljne sabrano tokom mjeseca Din. 1858.—.

VARAŽDIN. — Tokom mjeseca auguz sta održana su četiri klubska sastanka. Od toga su dva (prvi i zadnji) bila po: svećena drugarstvu. Na prvome bili su nam gosti: g. Mirko Mikac Sef sreskog suda; inz. Stjep. Briksi Sumarski savjetnik; Drag. Perko gradski načelnik i inž. A. Minihrajter hidrotehniéar. Poslije ukusne i dobre večere i pozdrava pret: sjednika protitao je Il. tajnik dopisnice i pozdrave braée sa dopusta. Zatim je palo nekoliko lijepih zdravica, te je ostatak večera proveden u vrlo ugod: nom raspoloženju.

Sastanci 11. VIII. i 18. VIII. poslovni su, no na njima manjka još mnogo bra: će koja su na dopustu. 11. VIII. posjetio nas je brat Milan Stemberg iz R. K. Osijek. Poslije toga sastanka učinjen je automobilski izlet m Varaždinske Тог plice.

Na trećem sastanku 18. VIII. poslije redovnog tajničkog izvještaja održao je brat inž. Er:dlender predavanje o svjet: skoj izložbi u Nju Jorku sa koje se je upravo vratio. Svoja interesantna razla: ganja nastaviće na više slijedećih saz: stanaka,

140

Zadnji sastanak u mjesecu posvećen je oproštaju sa bratom inž. Ostoićem koji je premješten u Zagreb. Dragom bratu Ostoiću, vrijednom bivšem tajni: ku, održano je nekoliko srdaénih i iskrenih zdravica sa željom da u svom bu: dućem radu na novoj dužnosti ostane i nadalje vjeran idealima rotarskog sluzenja. Brat Ostoi¢ opraStajuci se, zahvalio se braći ističući da je sretan što mu se pruzila prilika da Glanstvom u našem klubu upozna rotarski pokret, zavoli ga i usvioji plemenite ideale kojima rotarstvo sluzi.

VINKOVCI. — U ovom mesecu odrz Zano je pet sastanaka, koji su u glav: nom bili posvećeni drugarstvu. Obzirom na letno doba izbivao je veći broj naših članova od redovnih sastanaka radi svog boravka na letovanju, pa je usled toga i frekvenciia mešto slabija. Braća koja su se vratila s odmora i s putovanja po fu? i inozemstvu držala su interesantne referate o njihovom putu. Dana 28. VIII. 0. 6. posetilo je četvero braće br. klub Vukovar prilikom prijema njihoyog noz vog člana brata Gvozdić Milana. Tom prilikom dogovoreno je, da će se održati uskoro jedan medjugradski sastanak u Vinkovcima i to klubova Brčko, Vukovar, Vinkovći.

VRŠAC. — U toku meseca avgusta održano je pet redovnih bratskih sastanaka. Usled otsustva mnogih članova sastanci su slabije posećeni, te usled toga nije bilo nikakvih predavanja. Zvaz nični deo sastanka ograničio se je uglavz nom na čitanje zapisnika, tajnitki izveštaj i slobodnu diskusiju. Na sastanku od 8. tek, meseca odlučeno je da klub na konferenciji pretsednika i tajnika 2. sept. u Zagrebu zastupa tajnik kluba Ing. Milenko Viryvić. Prilikom poslednjeg sastanka od 29. VII. odlučeno je da se u toku idućeg meseca održi više prez davanja.

VUKOVAR. — Na 353. sastanku od 7. aug. +. 5. brat Baum održao je referat iz zvanja, objasnivši braći postojeće pro: pise, koji postoje slede odkupa pšenice po Priv. izvoznom akcionom društvu. Br. Tomo Maksimović izvjestio je o svome putovanju po Sloveniji, zatim po Italiji, Njemačkoj i Švajcarskoj.

354. sastanak od 14. aug. bio je posvećen izradi detaljnog programa Za inauguraciju novog Clana 9. Milana Gyozzdiéa, sudije. Braéa dr. Tiirk, Ing. Fun tak i Ing. Rogulié referisali su o namjeravanom podizanju silosa po Priv. druš: