Jugoslovenski Rotar

SLUŽENJE U ZVANJU – PREMA POTARU Me. FADDINU

Predavanje održano na International Assembly u White Sulphur Springs.

Jučer ste čuli razlaganje o mogućnostima koje imaju rotarl, o rotarskoj administraciji i organizaciji, o ciljevima i zadacima, O financijama, o rotarskom širenju te služenju klubu. To su sve važni problemi koji rotarima diljem cijeloga svijeta pružaju priliku za ispunjavanje svojih zadataka. No Vi ste sigurno uočili, da se svi ti problemi mogu riješiti samo onda, ako postoje jaki lokalni klubovi — pa prema tome služenje je klubu kamen temeljac rotarskog razvijanja širom svijeta.

Danas ste već čuli predavanje o medjunarodnom služenju te o medjunarodnim ustanovama. Vi ste sebi mogli da stvorite sliku o velikim mogućnostima za rotare na čitavom svijetu u cilju da se pospješi mir i sporazum. No Vi ste mogli da razaberete i to, da taj mir i sporazum može da bude stvoren samo onda, ako svaki pojedini rotar proživljava svoje rotarstvo u svom dnevnom životu. Tako se vraćate na polaznu tačku, da je osnov medjunarodnog služenja čovjek dobre volje koji proživljava i primjenjuje rotarstvo u svojim dnevnim životnim odnosima. No i služenje zvanju kamen je podupirač rotarskoj strukturi, upravo tako kao što je služenje klubu kamen temeljac.

Tako dolazimo sada do promatranja služenja zvanju koje je drugi cilj rotarstva: »poticanje i podupiranje visokih etičkih načela u poslu i zvanju; spoznaja vrijednosti sviju korisnih zanimanja te uzvelicavanje svojega zanimanja po svakom rotaru, kao pogodnoj prilici za služenje društvu.«

Ja ću u vremenu koje mi stoji na raspolaganju, promatrati služenje zvanju s tri stanovišta:

Prvo. što je zapravo to služenje, a što nije?

Drugo: kakova su bila naša nastojanja da učinimo služenje zvanju što djelotvornijim u prošloj godini?

"Treće: što možete da učinite u korist služenja u zvanju tokom godine u kojoj ste distriktni guverner?”

ŠTO JE SLUŽENJE U ZVANJU, A ŠTO NIJE?

Nije to tek slučajnost da je služenje zvanju drugi cilj rotarstva, a ne, recimo, treći ili četvrti. Ne postajete Vi rotarima samo putem služenja klubu i putem djelovanja na redovnim sastancima, nego i položajem koji zauzimate u svojemu zvanju. Prema tome služenje zvanju slijedi stopu u stopu služenju klubu. Načelo klasifikacije jedinstveno je za Rotary, i svaki Je rotar pretstavnik svojega zvanja u Rotary klubu, a istovremeno i poslanik rotarstva u svojem zvanju. Drugim zadatkom označujem tri stvari:

l. Visoki etički standard. Ako rotary ne raspolaže tim standardom, tada je njegovo služenje nedovoljno i promašeno.

206