Jugoslovenski Rotar

neodvisnom državom i pozvala ostalu Južnu Ameriku da slijedi njezin primjer. Međutim su u Venezueli španjolske čete pobijedile revolucionarce, Rolivar je dozivio teSki poraz i pobjegao u zapadnu Indiju. God. 1816 Spanjolski General Morillo uspio je ponovno osvojiti cijeli sjeverozapad, tako da se je revolucionarni pokret za oslobođenje podržavao sada samo u Rio de la Plata, Paraguay i Banda Oriental (sadašnji Uruguay). Sada je izgledalo da će uspjesi španjolske vojske na sjeveru skoro dovesti do sloma revolucionarnog pokreta na jugu, ali desilo se baš obratno. Reakcionarna politika Ferdinanda Spanjolskog, te okrutne metode generala Morilla doveli su do toga da su i oni kolonisti koji su se do tada zalagali za krunu, prišli revolucionarnom pokretu i gledali u potpunoj samostalnosti španjoiske Južne Amerike cilj revolucije.

Povratkom Bolivara 1817 god. iz zapadne Indije, Като je pobjegao nakon poraza u Venezueli, počeo se je revolucionarni pokret širiti Još snažnije nego prije. San Martin operisao je u Argentini i Chile-a i zauzeo je glavni grad Perua, a Bolivar je redom svladao španjolske čete u Venezueli, Kolumbiji, Ekuadoru, Boliviji i zapadnom Peru-u.

Vladine čete su od godine do godine doživljavale poraz za porazom, i tako su pojedini upravni teritoriji španjolskih kolonija redom proklamovali svoju samostalnost i formirali se u samostalne republike.

Oslobodilački ratovi trajali su sve do 1824, kada su i posljednje španjolske čete u predjelu Audiencia Charcas (sadašnja Bolivija) potučene.

God. 1826 na bivšem Spanjolskom juznoameri¢kom teritoriju bilo je osnovano 6 samostalnih republika, i to: Peru. Bolivija, Kolumbija, Chile. La Plata (sada Argentina) i Paraguay, dok su se u god. 1830 formirale još tri nove samostalne republike, i to: Venezuela, Ekuador i Uruguay. Republika Urugay nastala je kao »Pufferstaat« izmedu Brazilije i Argentine, koje su za teritorij Uruguaya ratovale od g. 1814 do 1827, te u kojem ratu Je Argentina pobijedila Brazilij

Dok je formiranie “nekojih republika išlo dosta lako, to je formiranje republike Argentine, Uruguaya i Paraguaya iziskivalo mnogo poteškoća i borbi. Određivanje granica između pojedinih republika trajalo je kroz cijelo 19 stoljeće, ali još i dandanas granice između pojedinih republika nisu točno utvrdene.

Ali borba za samostalnost bila je znatno lakši posao nego organizovanje ovih novih država kao sredenih drzava sa samostalnom upravom.

Kad su ratovi protiv Spanjolske dovisent nalazili su se u pojedinim provincijskim gradovima pobjedonosni generali sa svojim četama, žarki patrioti, ali obično slabo obrazovani ljudi, bez smisla za sređenu naprednu upravu i koji nisu bili skloni da se podvrgnu Jednoj centralnoj civilnoj upravi. Zato se često rat nastavljao, ali sada među generalima iste republike u međusobnom obračunavanju za buduće vodstvo države. S toga razloga su najveci patrioti onoga doba zagovarali da se u novim гери-

226