Jugoslovenski Rotar

Istom kad je god. 1869 pao glavni grad Paraguaya Asuncion i kad je Lopez sam pao, bio je skrSen otpor hrabrih Paraguayaca, Cija je hrabrost jedinstvena u svjetskoj historiji. Kakovo je strahovito opustoSenje ovaj besmisleni rat prouzrocio u paraguayskom narodu, dokazuje činjenica da je prije ovog rata iznaSao broj stanovniStva Paraguaya oko 1,340.000, a poslije rata ostalo je svega 220.000 stanovnika. Istom ove godine, t. j. 7 godina nakon rata Paraguaya sa Argentinom i Brazilijom, povučena je definitivna granica izmedu Argentine i Paraguaya, i to pravorijekom pretsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

1879—1884 vodio se t. zy. Pacifik-rat izmedu Chile, Bolivije i.

1898

Perua. Ovaj rat je planuo radi područja salitre na obali Pacifika. Isprva je pusta obala današnjeg sjevernos Chilea, gdje postoje velika nalazišta salitre, pripadala Boliviji. Kada se je upoznala vrijednost salitre, svojatao je Chile južni dio ovog predjela Antofagasta za sebe. God. 1866 sporazumile su se obje države da će ovaj predio zajedno eksploatisati. Bolivija je radi jaceg poslovanja Chilea u salitri htjela Chile izigrati, pa je sklopila s Peru-om tajni savez. a na Cilensku salitru, protivno utanačenju, udarila carinu. Chile je odgovorio god. 1878 okupacijom luékog grada Antofagasta. Bolivija je nato navijestila rat Chileu, a Peru se pridruzio Boliviji. Internacionalni koncerni salitre podunirali su Chile, a kako je Chile imao najiaéu ratnu mornaricu na Pacifiku Južne Amerike, to je čilenskoi vojsci uspjelo zaposjesti cijelu Bolivijsku i Peruansku obalu, te god. 1881 osvojiti grad Limu. To je dovelo do svršetka rata. Chile je dobio jednu peruansku i jednu bolivijsku obalnu provinciju. i time je Bolivija potpuno izgubila svoj posjed na moru. fiksirane su južne granice između Argentine i Chile glede zapadne Patagonije ı Ognjene zemlje.

1899—1903 buknuo je gradanski rat u Kolumbiji.

1903 1902

1903

otcijepila se je provincija Panama od Kolumbije i proglasila se samostalnom republikom.

fiksirane su sjeverne granice između Argentine i Chile. Ovaj spor trajao je više godina, i već su se obje države spremale na rat i pripravile velike količine ratnog materijala, kada je pravorijekom engleskog kralja ovo pitanje na zadovoljstvo i jedne i druge države riješeno. Na uspomenu mirnog riješenja Ovog spora podignut je na novoj granici u Andama ogroman spomenik »Krist od Anda«.

izglađen je spor između Brazilije i Bolivije radi Acre teritorija na sjeveru, na taj način da je Bolivija svoje pretenzije na taj teritorij prodala za dva miliona funti šterlina.

1904—1908 izglađen je spor izmedu Bolivije i Chile radi fiksira-

1929

nja definitivnih granica.

izglađen je konflikt između Chile i Peru-a radi provincije Tacne i Arice. Provinciju Aricu pridržao Je Chile, a Tacnu vratio je Peru-u.

229