Jugoslovenski Rotar

1932 započeo je rat između Bolivije i Paraguaya radi Gran Chaco-a, gdje se predmijevalo da ima nalaziSta petroleja. lako je Bolivija koja ima trostruko veće stanovništvo od Paraguaya, imala znatno jaču vojsku, vođenu od generala Kundta, bivšeg njemačkog oficira, ipak nije imala uspjeha, pošto bolivijanski vojnici, rekrutirani gotovo u cijelosti iz visokog gorja Anda, nisu mogli izdržati tropsku i močvamu klimu Gran Chaca. Zato se desilo da je znatno slabija paraguayska vojska nakon trogodisnjeg rata zaposjela cijeli sporni predjel Gran Chaca. Ali oba protivnika bili su toliko iscrpljeni da su nakon borbe od četiri godine god. 1936 sklopili mir, time da se određivanje granica u Gran Chacu prepusti pravorijeku pretsjednika Sjevero-Američkih država. LL u Sod. 1939 određene su definitivno granice u Gran

acu.

1934 izglađen je spor koji se je povlačio od god. 1922 između Kolumbije i Perua radi granice kod Leticije.

Između Kolumbije i Venezuele granica u provinciji Arauca još nije utvrđena. Jedna i druga republika svojataju ovu provinciju za sebe.

Između Bolivije i Chile odnosi su još uvijek napeti, jer Bolivija stalno pretenduje na izlaz na Tihi Ocean koji joj je izlaz Chile g. 1904 oduzeo.

GEOGRAFIJA

Južna Amerika ima površinu od 18 miliona km?, te Je gotovo dvostruko tako velika kao Evropa sa 11 miliona km.

Stanovništvo Južne Amerike broji 85 miliona, dok ono u Evropi 520 miliona.

Brazilija i Argentina su dvije daleko najveće države južnoameričkog kontinenta. Brazilija imade površinu od 8.5 miliona km? te je velika kao Rusija, Njemačka, Francuska, Španija, Italija, Engleska i Jugoslavija zajedno, a imade stanovnika samo kao Italija t. J. oko 40 miliona.

Argentina ima površinu od 2.8 miliona km?, te je velika kao Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska, Poljska i Jugoslavija PO. a imade manje stanovnika od Jugoslavije t. J. 12.5 miiona. Južna Amerika karakteristična je po raznolikosti svoje strukture, klime i vegetacije i po velikim kontrastima zime i topline. Radi ovakovih prilika je ne samo vešetacija, već i mošućnost i način života tamošnjih ljudi posvema različan. Zapadna i пајsjevernija Južna Amerika u glavnom su bregoviti predjeli, preko kojih se protežu Ande u duljini od 6.400 km sa visovima do 7.000 m, što pretstavlja jedinstvenu strukturu na svijetu. Istočni dio Južne Amerike je u glavnom ravni plato ı ravnica.

Dok su se britske kolonije Sjeverne Amerike formirale u Sjedinjene države, raspalo se španjolsko kolonijalno carstvo u niz republika. Jednako kao Sjedinjene države imale su države španjolske Južne Amerike zajedničko porijeklo, zajedničku rasu, kulturu i jezik, što bi sve moglo sačinjavati temelj političkog je-

230