Jugoslovenski Rotar

dinstva. Ali velika rasprostranjenost Spanjolskog kolonijalnog carstva koje je od sjevera na jug isprekidano od gotovo nepremostivih Kordilliera, bila je ogromna zapreka političkom ujedinjenju Juzne Amerike. Da se pak ogromno portuglasko carstvo Brazilija, koja zaprema gotovo polovinu površine cijele Južne Amerike, nije također nakon oslobođenja raspala na više republika, ima se pripisati njenom povoljnom geografskom položaju.

Južna Amerika se sastoji od 10 samostalnih republika. Po veličini površine na prvom Je mjestu Brazilija koja zauzima 47°/o cjelokupne površine južno-američkog kontinenta, sa 45 milijuna stanovnika, a mogla bi prehraniti stanovništvo od 670 milijuna. Na drugo mjesto dolazi Argentina sa 2.8 km?” površine i 12.5 milijuna stanovnika, a mogla bi primiti 150 milijuna stanovnika. Onda slijede redom po veličini: Peru, Bolivija, Kolumbija, Venezuela, Chile, Ekuador, Paraguay te konačno Uruguay.

Brazilija, Argentina i Venezuela su federativne države, sve ostale unitarističke. Brazilija se sastoji iz 21 države, a Argentina iz 24 provincije i gouvernmana.

U Braziliji se govori portugalski, u svim ostalim republikama Spanjolski.

STANOVNISTVO I PROBLEM RASA

Južna Amerika je slabo napučen kontinent. Na 1 km? dolazi popriječno samo 4.5 stanovnika. u Evropi prosječno 46, u Belgiji 270. Najnapuéeniji predjeli su uz isto¢nu obalu, i to Brazilije, Argentine i Uruguaya, gdje su se naglo razvili veliki moderni gradovi, među kojima su najvažniji Buenos Aires sa 3, Rio de Janeiro sa 2.2, Sao Paulo sa 2 i Montevideo sa % milijuna stanovnika. Na temelju znanstvenih istraživanja urođenici Amerike imali bi biti azijatskog porijekla. U doba španjolskog osvajanja brojilo Je urođeničko stanovništvo Južne Amerike oko 30 milijuna, dok danas broji samo 9 milijuna ljudi. U Praziliji mdijanski elemenat polagano iščezava, dok se u Andskim republikama Jača, i unatoč miješanja sačuvao je ovdje svoju etničku samostalnost i pretstavlja gotovo vlastitu naciju u državi. To se ima pripisati tome što se Indijanci ne mogu prilagoditi modernoj civilizaciji i nikako ne primaju kulture koja je njima strana i koja im je nametnuta. Spanjolska je osvojila južno-američki kontinent, ali dušu Indijanaca nije mogla nikada OSVOJITI.

Crnaca imade 12 milijuna, koji su bili importirani kao robovi, a najviše ih imade u Braziliji, zatim u predjelima obale Ekuadora, Kolumbije i Venezuele. Crnatki elemenat lagano nazaduje.

Useljavanje kolonista zapoéelo je u Braziliju veé god. 1817 dolaskom 2.000 seljaka iz Svicarske, a od tada se je u Braziliju doselilo preko 5 milijuna Evropejaca, od toga 65%/o Talijana 1 Portugiza. Useljavanje u Argentinu zapocelo je tek g. 1850. Posljednjih decenija doselilo se u Južnu Ameriku najviše Talijana i Nijemaca, zatim Poljaka. U Argentini i Chile živi oko 200.000 Jugoslavena, najviše Hrvata. U Buenos Airesu štampa se 5 hrvat-

231