Jugoslovenski Rotar

blike, kao španjolske kolonije, zajedničku istoriju. Ali tko želi Juznu Ameriku razumjeti, taj mora Sematizovanje i generalizovanje izbjegavati.

Kad se kaze samo »Amerika«, svatko razumijeva po tim Sjedinjene američke države. Ali postoje dvije Amerike: na sjeveru moćna industrijska republika Sjedinjene američke države; na jugu deset republike na nejednakom, kulturnom stepenu, a bile su dosada od imperijalizma i sjaja Sjeverne Amerike zasjenjene.

Ali danas ne postoje samo dvije Amerike t. j. sjeverna i južna, već postoje dvije Južne Amerike, t. J. moderna i roman-– tična Južna Amerika. Pod modernom Južnom Amerikom razumijevaju se A B C-države ı Urugvay. akoprem i u tim državama ima ogromnih i neistraženih predjela koji još potsjećaju na najranije kolonijalno doba. Ostale republike koje su svrstane pod pojam romantična Južna Amerika, poznate su pod još znatno markantnijim tragovima kolonijalne prošlosti, zemlje velikih kontrasta, zemlje revolucija i zemlje mnogih generala (Venezuela još danas na svojih 3.500 vojnika imade 70 generala!).

ABC-drzave i Urugvay su privredno i kulturno najnaprednije i najjače razvijene. Njihov napredak je neobično brz. One su često preskočile pojedine faze prirodnog postepenog razvijanja: od konja i kočije, preskočivši i željeznicu i auto, došle su odmah na aeroplan. Zato i u toj modernoj Južnoj Americi vidimo usporedo uz najprimitivniju prošlost modernu sadašnjost. Ali moderna Amerika je nešto drugo nego li moderna Evropa. Njezin napredak je manje organski, ali i manje ројабап.

U jednom je ovako kratkom i zbijenom opisu nemoguće pružiti potpunu sliku o Južnoj Americi, jer Južna Amerika nije jedna Jedinica. Pa je i pitanje, da li uopće postoji nešto zajedničkoga za cijeli Jjužno-američki kontinent, da li postoji jedna zajednička južno-američka priroda ili kultura. Još je ovaj kontinent pun zagonefki. Karakteristika ovog kontinenta ne leži u nečem zajedničkom, već u kontrastima. I ti kontrasti bili su odlučni kada se je iz jednog zajednickog velikog kolonijalnog carstva stvorilo 10 država, a svaka predstavlja manji ili veći svijet za sebe.

Južna Amerika, isprva za svijet malo važna, a veoma udaljena zemlja, svi više i brže postaje centar interesa Sotovo svih naprednih nacija. Sa svih strana svijeta upereni su pogledi na ovaj kontinent neograniGenog mineralnog i poljoprivrednog bogatstva koji danas predstavlja za čovječanstvo najvažniju zemlju budućnosti.

ROTARSKE RADOSTI

KARLOVAC — Br. Stanko Kosem, pretsjednik Rotary kluba Karlovac, postao je potpredsjednikom »Industrijske komore« u Zagrebu, gdje će takodjer mo¢i vršiti služenje u zvanju. Čestitamo!

NOVI SAD — Br. Dr. Vlada Belajčić, pastguverner, počašćen je izuzetno retkom časti i vrlo teškom dužnosti izborom za prvog zamenika Starešine Sokola Kraljevine Jugoslavije. Bratu Vladi najsrdačnije čestitamo.

244