Jugoslovenski Rotar

NIŠ. — Klub je i u ovom mesecu bio u lakšem zastoju u radu usled otsutnosti braće koji su bili na dužnosti. Pored svega toga klub je normalno funkcionisao. Početkom meseca klubu je učinio zvaničnu posetu br. Guverner koji je sa Upravom održao sednicu i na istoj pretresao sva aktuelna pitanja klupskog rada, ekstenzije i dr. Tom prilikom br. Guverner dao je Upravi kluba dragocene savete u svakom pogledu.

Br. Guverner i gospođa mu bili su svesrdno dočekani od braće i sestara i u toku dana napravljen je izlet kako u Nišu, tako i u okolini Niša.

Pitanje izbora novih članova ponovo je pokrenuto. Osim toga stvoren je plan za karitativnu akciju u toku ove zime, po kojoj će se pomagati od slučaja do slučaja, efikasno i roftarski. Ta pomoć nevoljnima biće ne samo materijalna iz klupske kase, nego i u akciji i radu sviju članova da se preko ostalih humanih udruženja pritekne u pomoć onima kojima je to potrebno.

Rešeno je da se intenzivno radi na bugarsko - jugoslavenskom prijateljstvu, o čemu su primljene sugestije i iz sekretarijata u Zurichu.

Naroéita paznja poklonjena je referatima o radu inostranih klubova.

Br. ing. Svetozar Novaković održao je predavanje »Sprečavajmo poplave pošumljavanjem«. Predavač je pod istim naslovom napisao i jednu knjigu koju je pod svojom režijom izdao u 5000 primjeraka. Veoma lep i pohvalan primer služenja u zvanju i zajednici.

Br. ing. T. Aritonović i u ovom mesecu je vredno referisao o radu ostalih bratskih klubova.

NOVI SAD. Naš Klub u oktobru održao je četiri sastanka. On je u ovom mesecu proslavio značajan jubilej navršenih deset godina rada. Svečanost Je bila skromna — u najužem krugu svojih članova i sestara rotarki s obzirom na današnje svetske događaje.

Na prvom sastanku od 6 oktobra o. 8. brat pretsednik srdačno je pozdravio br. dra Vladu Belajčića, pastguvernera, čestitajući mu na izuzetnoj i velikoj časti koja mu je ukazana izborom za prvog zamenika StareSine Sokola Kr. Jugoslavije. Br. dr. Vlada Belajéié u svom jednočasovnom govoru izneo је značaj i teret primljene funkcije, svestan velike odgovornosti i dužnosti koja ga na tom poslu čeka. Impresivnim crtama brat Vlada je izneo prilike pod kojima danas Soko razvija svoju delatnost,

248

kao i smernice koje će ба u budućem radu rukovoditi.

Na drugom sastanku od 12 oktobra о. 8. izvršen je izbor pomoćnih odbora i pododbora. Posle saopštenja br. pretsednika, br. dr. Mirko Balabušić održao je predavanje o aktuelnim problemima naše industrije. Ovo interesantno predavanje dalo je povoda živoj diskusiji u kojoj je uzelo učešća nekoliko braće, koji su svaki sa svog stanovišta izneli svoja zapažanja o nastalim teškoćama i prilikama kao posledicama ratnog stanja u Evropi.

Na trećem sastanku od 20 oktobra о. S. naš Klub skromno u prisustvu sestara rotarki proslavio je navršenih deset godina rada. Br. pretsednik govorio Je O značaju naše svečanosti, pozdravljajući naročito prisutnu braću osnivače Kluba, koji su svojim desetgodišnjim radom doprineli da Klub časno izvrši syoOju rotarsku dužnost. Tom prilikom br. pretsednik se setio i srdačno pozdravio i Nestora jugoslavenskog rotarstva i našeg prvog osnivača br. Voju Kujundžića, kome je i pismeno upućen pozdrav. Br. ing. Đurica Tabaković, kao jedan od osnivača Kluba, održao je predavanje o njegovom osnivanju, Značaju i radu. Brat Đurica, na njemu svojstven način, poetskim stilom i lepim humorom prikazao je osnivanje i rad Kluba i njegovih dosadašnjih pretsednika.

Na četvrtom sastanku od 27 oktobra о. 5. prihvaćen je program rada za ovu rotarsku godinu onako kako ga je predložio Odbor za zadatke i ciljeve. Posle saopštenja br. pretsednika i izveštaja br. tajnika, br. Julije John održao je vrlo uspelo predavanje o umetničkoj izložbi madridskog muzeja Prado u Ženevi, prikazujući taj jedinstven umetnički događaj, gdje su se mogle videti i posmatrati najveće tvorevine najvećih gecnija slikarstva. To je tzv. »zlatno doba« španske slikarske umetnosti 16, 17 i 18 veka. Tom prilikom mogla su se videti: 33 Velasquez-a, 24 Greca, 5 Ribera, 4 Murilla, 2 Zurbarana i 38 Goya!

Tokom meseca sabrano u torbu za nevoljne 1.785.— dinara.

OSIJEK. — Dana 5 o. mj. proslavio je naS klub 10-godiSnjicu svoje inauguracije. Rotarski stol bio je svecano iskićen, a braća u vrlo dobrom raspoloŽenju pokazala su svojom 100°/o-tnom frekvencijom, koliko im je naš Rotary klub prirasao uz srce. Pretsjednik br. Dušan Hinić u lijepom govoru istakao je značenje naše današnje svečanosti, a zatim su se redali kao govornici braća