Jugoslovenski Rotar

~

dr. Pinterović, dr. Uzelac, Štepansky ı drugi. Br. Štepanskv pozdravio je brata pretsjednika te je istakao, da br. Dušan kroz svih IO godina postojanja našeg kluba niti jedan jedini put nije izostao. U ime kluba predao je bratu Hiniću kristalni servis za liker na srebrenom pladnju sa graviranim tekstom i rotarskim amblemom.

Na sastanku 12 o. mj. brat Zsille opisuje svoj put kroz Bugarsku i boravak na Crnom Moru.

Sa sastanka 19 o. mj. brat pretsjednik poručuje čestitku g. F. K. Schmidtu, veleposjedniku u Osijeku, koji je ovih dana slavio svoj 70 rođendan. Gosp. Schmidt bio je prvi pretsjednik našeg kluba 1929. te je uzastopce tu čast obnašao do godine 1932. Na istom sastanku zaključeno je, da sva braća sudjeljuju na Intercity-meetingu koji će se održati 26. o. mj. u Brčkom.

26 o. mj. prisustvovala su 23 brata Intercity-meetingu u Brčkom. Detalji o tom sastanku sadržani su u referatu R. K. Brčko i Vukovar. Naš klub, prem najdalji po udaljenosti, učestvovao je sa 80% članova, dok su četvorica, koji su u Osijeku zaostali, posebno održali sastanak, tako da smo toga dana imali 90%-tnu frekvenciju.

PANČEVO. U mesecu oktobru održana su četiri sastanka sa osetno intcnzivnijim radom i poboljšanom frekvencijom. Na prvom sastanku brat dr. Mihajlović referisao je opširnije francusku, švajcarsku i bugarsku poštu. — Na drugom sastanku gost nerotar dr. Jefta Šambek, upravnik bolnice, održao je zanimivo predavanje: »Lečenje od bojnih otrova«, u kome је uglavnom izneo vrste bojnih otrova, način njihove upotrebe prema iskustvu iz poslednjih ratova, njihovo rasprostranjivanje i dejstvo. Izneo je spoljne znakove otrovanih lica i način uspešnog lečenja. Kao najvažnije u lečenju potrebna je što hiinija lekarska intervencija, a to se miože postići samo dobro organizovanom sanitetskom službom. — Na trećem sastanku brat ing. Bogdan Aleksić, poslovođa fabrike štirka u Jabuci kraj Pančeva, održao je interesantno predavanje: »Proizvodnja skroba« u kome је uglavnom izneo, da se skrob, odnosno Stirak dobija iz kukuruza, pšenice i krompira. Od ovih sirovina najviše sc preradjuje kukuruz. jer je u većini slučajeva najrentabilniji. Stari Grci proizvodili su štirku za spravljanje materija za ulepšavanje. Danas je štirka važan

materijal u tekstilnoj industriji kod tkanja za lepljenje i belenje tkiva. Na istoku troše se velike količine štirka za ishranu. Tako se od štirka spravlja nama dobro poznata orijentalska poslastica rahatluk. Oetkeroy praSak za pudinge je obična čista štirka. U industriji štirka važan je proizvod tako zvani krompir šećer, koji je neophodno potreban u fabrikaciji koža i bonbona. Kao sporedan produkat dobija se dekstrin koji se upotrebljuje u medicinske svrhe. Otpatci pri proizvodnji štirka zovu se maizena, što je vrlo dobra stočna hrana. Fabrika štirka kraj Pančeva preradjuje dnevno šest vagona kukuruza, a svoje proizvode u velikom delu izvozi u inostranstvo i to u Švajcarsku, Italiju, Egipat, Malu Aziju i Indiju. Čak i otpatci-maizena izVoOZe se, Jer naši ekonomi ne uvidjaju dovoljno vrednost te stočne hrane. Na četvrtom sastanku brat ing. Predić Radivoje održao je uspelo predavanje: »T Tehnička služba u odbrani od napada iz vazduha« u kome je u glavnom izneo vrste skloništa i u čemu se sastoji tehnička služba kod skloništa. Naposletku je izložio šta je u projektu da grad Pančevo izgradi i što je dosada svršeno.

PETROVGRAD. — Na sastanku od 4 X posetili su naš klub braća iz Velike Kikinde, kojom prilikom su pregledali Tyornicu šećera za vreme rada, kao i ovdašnju pivaru Dunđerski.

Pojedini odbori održali su svoje sednice, i doneli predloge za program rada u OVOJ rotarskoj godini.

Brat dr. Matić Miša održao je svoje predavanje iz služenja zajednici pod naslovom »Rotarski ciljevi i nacionalna udruženja s pogledom na sadašnjost« u kome nam je opisao pravac kojim treba naš klub da ide u svome radu za stvaranje potrebne koordinacije rada za vreme rata i mira sa već postojećim nacionalnim, humanim i karitativnim udruženjima.

Brat dr. Mijajev Luka nam Je u SVOme predavanju »Međunarodno ratno pravo« analizovao ovu granu nauke, i ukazao na sve nedostatke ovoga prava, kao i načine na koji se oni izigravaju radi neusavršenosti i nemogućnosti primene efikasnih sankcija, što je posljedica da moćnije sile, radi pribavljanja zadovoljštine, još i danas pribegavaju ratu, koristeći se pravom jačega.

Naš klub će svesrdno potpomoći akciju ovdašnjeg odbora Crvenog krsta za organizovanje privatne bolnice za slučaj rata, namenjene civilnom stanovništvu. — Ža ovu cilj određena je svota

249