Jugoslovenski Rotar

~

ralom rotarskih ideja, konstatuje: да је naša jugoslavenska neutralnost danas vidan dokaz čovečanske tolerancije, i da se večni mir na zemlji može postići samo negovanjem ideja poštenja — trpljenja, i ljubavi kao baze za sreću ccloga čovečanstva.

Predavanje brata pretsednika dra Nikole Stefanovića iskreno i zasluženo je aplauzom pozdravljeno.

Sastanak od 17 oktobra protekao je u Živoj diskusiji o problemu vaspitanja omladine, pa je na predlog br. dra Mirka Vladisavljevića odlučeno, da se istaknuti poznavaoci ovoga problema zamole, da u našem klubu održe svoja predavanja.

Na sastanku od 24 oktobra brat dr. Evgen Klir dao je interesantan prikaz — biografije poznatih i slavnih Vrščana. Za svoje uspelo izlaganje brat Klir je stdaéno pozdravljen.

Na poslednjem mesečnom sastanku održanom 31 oktobra, povodom pisma brata guvernera O unutrašnjoj ekstenziji kluba, stavljeno je u dužnost pododboru za prijem, da u najskorijem vremenu izvrši kandidaciju novih članova. VUKOVAR. Na 361 sastanku, dne 2 X 1939, brat Gvozdić održao je referat o najnovijoj uredbi o suzbijanju skupoće i nesavjesne špekulacije. Na 362 sastanku brat Tomo Maksimović referisao Je osvome putovanju u Madjarsku, Slovačku, Češko-Moravsku i Italiju. Zaključeno je na 363 sastanku da se dana 26 oktobra održi zajednički sastanak Rotari klubova Vukovar, Osijek, Vinkovci i Brčko u Gredicama kraj Brčkog, na naselju novosagradjene tvornice Stolin d. d. Prigodom 364 sastanka brat Gvyozdić održao je opširno predavanje o novcu, u kojem je govorio o postanku i razvitku istog i O valutnoj politici uopće. Dne 26 oktobra 1939 održan je uspjeli sastanak Rotari Klubova Vukovar, Osijek, Vinkovci i Brčko u Gredicama kraj Brčkog, na kojemu je sudjelovalo 60 rotara iz gore navedenih kluboya i pastguverner brat dr. Edo Markovié iz Beograda.

ZAGREB. — Lijepim nizom predavanja i referata odlikuju se sastanci u mjesecu oktobru.

Na sastanku od 2 oktobra održao je rotar dr. Milovan Zoričić vrlo lijepo predavanje o »Saarskom području«, a iza njega govorio je rotar Marko Bauer o trgovačkim pregovorima između Njemačke i Jugoslavije koji su baš u to vrijeme održavani u Beogradu.

Živa diskusija slijedila je interesantnom prikazu.

Na sastanku od 9 oktobra imali smo gosta predavača. Rotar ing. Oton Kaan, član Rotary kluba Slavonski Brod, u savršenom predavanju iznio je gradnju Zeljezniékog mosta preko Save kod Zagreba. Izloženi crteži olakšali su slušaocima slijediti predavanje, a za još bolju ilustraciju prikazan je na koncu film, koji je dao pregled izradbe dijelova i montažnih radova.

Naročito treba kod ove gradnje istaknuti da je zahtjevu generalne direkcije udovoljeno da se most izgradi iz domaćeg materijala. Neznatan dio uvezen je iz inostranstva.

Na sastanku od 16 oktobra referisao je pretsjednik rot. Josip Horvath o stanju Rotarstva u zaraćenim i neutralnim državama prema podacima evropskog sekretarijata.

Sastanak od 23 oktobra bio je ispuпјеп referatom rot. dra Milovana Milinarića »Jubilarne Baikanske igre«, koje su odrzane u Ateni i na kojima je rotar dr. Mlinari¢é sudjelovao kao voda jugoslavenske delegacije.

Rotar dr. Vjekoslav Fleischer referisao je o »Ustanovi za unapredivanje spoljne trgovine kod Banoyine Hrvatske«. U diskusiji učestvovali su mnogi članovi. O posjetama klubova referisali su guverner ing. Radovan Alaupović, dr. Vladimir Leustek i rot. dr. Milovan Mlinarié.

Iz madzarske rotarske Stampe izvijestio je rotar Oton Heinrich.

Upravni odbor i Odbor za zadatke i ciljeve održali su sjednice, na kojima je raspravljen rad kluba. Odbor za služenje u klubu dobiva novi pododbor: za mladež.

ZEMUN. Održano je 4 sastanka, i to: 5., 12., 19. i 26. oktobra sa prosečnom frekvencijom 74,29/o.

Predavali su braća: Mavrenovićo temi »Promet na Dunavu u vidu nestajanja ranijih i postanka novih držaуа«, Dr. Andrejka o MBanovini Hrvatskoj, Dr. Ninković o vozarskim poslovima u današnjim prilikama (referat iz zvanja) i Mahin o sadašnjim prilikama na Baltičkom moru (referat). Posvećena je osobita pažnja unutrašnjoj organizaciji kluba i pripremanju oko primanja novih članova. Папа 1. novembra klub će proslaviti svoj 300 sastanak.

253