Jugoslovenski Rotar

sastanku i gospođe braće dr. Vanjeka, ing. Damaške i Novaka i dva studenta, sinovi braće dr. Krajanskog i Hajsiga, a bili su prisutni i naši česti gosti ing. Mimhrajter i ing. Mencer. Poslije njegovih interesantnih izlaganja projicirao je ing. Damaška nekoliko izvanredno uspjelih snimaka sa svoga putovanja po Alpama tokom prošlih ferija.

20. X. imali smo čast da u našoj sredini pozdravimo brata guvernera ing. Alaunovića. Uobičajena sjednica upravnog odbora, prije redovitog mitinga, održana je u biblioteci muzeja u starom gradu. Brat guverner je prije toga razgledao muzej i bio veoma impresionisan skladnim uređenjem množine dvorana. — Riječi brata guvernera, pune optimizma i vjere u čovjeka, odjeknule su duboko u dušama braće. To veče održao je brat ing. Damaška predavanje iz zvanja: »Utjecaj ratnih prilika na industriju vunenih tkanina«, što su braća s paznjom saslušala. Iza toga nam je brat guverner vrlo duhovito i plastično ispriČao nekoliko svojih doživljaja iz Amerike. Sastanak od 27. X. strogo je radni, Jer je na njemu brat tajnik referisao o izvjJeštajima iz mnogih naših klubova te pročitao referat brata dr. Fleischera iz R. K. Zagreb »Pred kakove probleme stavlja našu privredu novi svjetski događaj« i predavanje brata J. Horvatha »Rotarstvo i rat«. Iza toga su izvršene zadnje pripreme za polazak u posietu bratskom klubu u Maribor da tako nadomjestimo svoj izostanak s njihovog tradicionalnog »jesenskog meetinga« i izvršimo »inventuru« vinskih ostataka iz prošle godine. Nadamo se da nam je to u potpunosti i uspjelo.

VELIKA KIKINDA. — Meseca oktobra održali smo 4 sastanka od kojih 3 u Vel. Kikindi i jedan u Petrovgradu sa tamošnjom braćom. Tom prilikom pregledali smo petrovgradsku šećernu fabriku i pivaru. Kod pregleda pivare imali smo odličnog vodiča, i to brata Aladića, dok kod pregleda šećerne fabrike stavio nam je na raspoloženje kao stručnog vodiča ing. Volf-a brat Elek, direktor šećerne fabrike. Nakon pregleda pomenutih fabrika imali smo prilike da budemo srdačni i bratski primljeni od braće iz Petrovgrada u njihovim klupskim prostorijama, gde su nas dočekali u potpunom broju i prijatno smo bili iznenađeni, kada smo primetili da je za njih naš dolazak bio jedno iznenađenje, jer, sem pojedinih funkcionera, ostala braća uopšte nisu znala za naš

252

dolazak. Posle izmene pozdrava održana je zajednička večera. Ostali deo večeri proveden je u prijatnom razgovoru i prilično dobrom raspoloženju. Predavanja toga meseca nije bilo, frekvencija je slaba usled toga što se nekoliko braće nalaze na vojnoj vežbi. Tokom meseca sabrano za nevoljne din. 162.75.

VINKOVCI. — Ovoga meseca stoji delatnost kluba još uvek pod uticajem svetskih vanrednih prilika. Naš klub bio je u neugodnom položaju, što su dva člana uprave stalno bila na vojnoj vežbi, a naročito je delovanje u klubu bilo otežano, što je jedan od tih članova brat pretsednik, pa se je rad u glavnom sastojao u odvijanju redovnog poslovanja. Ipak je naš klub učestvovao na međuklupskom sastanku u Gredicama kraj Brčkog dana 26. X. 1939. — Taj sastanak je organizovao R. K. Vukovar i na tom sastanku bili su svi gosti brata Tome Maksimovića. Pre samog sastanka pregledali smo novu veliku tvornicu Stolin d. d., koja će u najskorije vreme proraditi.

Sastanak je bio brojno posećen od klubova i odlično je uspeo.

VRŠAC. — U toku meseca oktobra održano je 5 redovnih bratskih sastanaka sa prosečnom frekvencijom 63.78

posto. Ovomesečni bratski sastanci beleže slabiju frekvenciju, zato što nam je

tmurna i Kišovita jesen donela teža i lakša gripozna oboljenja, tako da su pojedina braća, i to baš ona koja su redovno prisustvovala sednicama, morala da čuvaju postelju.

Na sastanku od 3 oktobra brat tajnik je podneo izveštaj o dosadanjem radu kluba u novoj rotarskoj godini. Izveštaj je pažljivo saslušan, i primljen.

Rotarsko veče od 10 oktobra posvećeno je zajedničkom sastanku braće i sestara. Toga večera brat dr. Nikola Stefanović, pretsednik kluba, održao je značajno predavanje: »Ratna psihoza i neutralnost, kao izraz međunarodne tolerancije«. Brat dr. Nikola Stefanović u sjajnom stilu iznosi svoje refleksije u vezi današnjih međunarodnih sukoba zastupajući mišljenje, da se dobrom humanom voljom, odricanjem sistema otimanja — čovječanski mogu rešavati svi problemi koje nameće borba za životnu egzistenciju, i prosperitet jedne nacije. Tako isto dalje u svom predavanju brat dr. Stefanović, sav prožet visokim mo-