Jugoslovenski Rotar

Koristife se ovom prilikom!

3. Klubovi koji frebaju posebnu pomoć

Od našeg generalnog tajnika Chesley R. Perry-a primio sam ovo interesantno saopéenje: »Guverner jednog distrikta javio nam je prosle godine, da je ustanovio, da najveci dio neprilika koje imaju novi klubovi u njegovom distriktu, mogu da se pripišu činjenici, što kumovski klubovi i vodstvo ne pružaju pravu pomoć novom klubu u doba kada se organizuje i u prvo vrijeme nakon što je organizovan. Kad bi se provela kontrola, možda bi se ustanovilo da to vrijedi i u drugim distriktima. Ne može se dovoljno istaknuti od kolike je važnosti, ako kumovski klub preuzme na sebe odgovornost i za novi klub fime da bude s njime u dodiru za vrijeme prvih sedmica i mjeseci nješova opstanka. Kumovski klub može uvelike da pomogne novom klubu, ako se brine da on ima Rotary-odgojne programe koji će članovima omogućiti da razumiju svrhu Rofarykluba i da shvate nešto od pogodnosti koje nastaju kad se provodi program Rotarstva putem klubac«.

Ja idem dalje i molim sve naše kumovske klubove da budu vazda sa svojim kuméetima u stalnoj rotarskoj vezi. Zbijmo Sto čvršće naše redove jer današnje vrijeme i prilike fraže to jos vise od nas nego ikada dosada.

4. Rotary letak br. 6030

»Ovi rotari, — Oni se sastaju, i oni jedu, i oni...2« pod ovim naslovom izaslo je novo izdanje Rotary-letka koji mogu klubovi raspodijeliti prijateljima koji nisu rotari. Zaliha ovih broSura poslace vam se gratis, ako se obratite naSem sekretarijatu u Ziirichu.

5. Posjeta klubova

U razdoblju od 15. oktobra do 15. novembra posjetio sam službeno klubove: Karlovac, Sušak, Varaždin, Šibenik, Split, Dubrovnik, Sarajevo, Zemun i Vinkovce. Ponio sam najbolje impresije, jedino molim ponovno sve klubove da nastoje da se i po broju članova obosate i povećaju.

6. 31. Konvencija R.l. u Riode Janeiro 1940 godine odrzace se od 9. do 15. juna do godine. To će biti prva rotarska konvencija u Juznoj Americi. Nekoliko slika iz ovoga lijepoga grada donosimo u ovome broju.

7. Posjetau klubovima

204