Jugoslovenski Rotar

RIO >– DOMAĆIN РОТАВА U GODINI ıo4o

Rio de Janeiro, glavni grad Udruženih Država Brazilije, drugi grad po veličini u Južnoj Americi, biće domaćin prigodom 31 godisnje konvencije R. I. od 9 do 15 maja 1940. Rotaryklub Rio de Janeiro i 59 brazilskih Rotary-klubova smatra se naročito Dpočašćenim da mogu imati priliku da posluže kao domaćini pretstavnicima Rotary-klubova iz Citavog svijeta, te su odluéili da konvenciju 1940 učine svojim velikim uspjehom.

Rio de Janeiro sličan je nekom vrlo ljupkom zelenkastom dragulju, stavljenom u okvir od akvamarina, dragulju kojemu je 375 godina, a koji je tokom stoljeća poprimio sjaj dnevnoga sunca i mekoću noćnoga mjeseca. Rio de Janeiro grad je boja, grad na“pretka i grad romantike. Njegove ulice iz mozaika sa zgradama iz bijeloga kamena i šarolikim krovovima slične su izbrušenim stranicama dragulja. Njegovi poduzetni gradjani stupaju u korak sa savremenim nastojanjima, te je taj grad suptilna mješavina staroga i novoga modernog doba i starine. To je, uostalom, i vidljivo na Javnim zgradama, hotelima, teatrima, kućama za stanovanje, parkovima itd.

Romantika Rio de Janeira sadržana je u njegovoj kulturi koja

Je stara nekoliko stoljeća. Njegov je jezik mek i melodičan, a narod ima temperamenat koji umije da spozna i cijeni ljepotu života. : U tom lijepom gradu krasne zemlje sastaće se rotari s onu stranu Pacifika, Atlantika i Sredozemnog mora na najvaznijem dogadjaju ove godine rotarskog napretka i uspjeha, a onamo će doći kopnom, morem i zrakom. Rotari iz 60 zemalja gotovo. sviju narodnosti te političkih i vjerskih uvjerenja sastaće se u Riu kao prijatelji da sudjeluju i u radu i u razonodama prve rotarske konvencije na kontinentu Južne Amerike i da uživaju u neobičnoj mjeri u rotarskom prijateljstvu i oduševljenju.

Rio de Janeiro biće ponovno veliki dogadjaj za medjunarodno prijateljstvo i sporazum.

S naročitim veseljem šaljem službeni poziv za 31 godišnju konvenciju R. I. koja će se održati od 9 do 15 maja 1940.

U smislu svojega članstva svaki Rotary-klub ima pravo na Jednog ili više službenih pretstavnika s pravom glasa. Kao što se od rotara očekuje da prisustvuju mitinzima klubova, tako se i od klubova očekuje da budu zastupani na godišnjoj konvenciji. Art. VI statuta R. 1. daje sve podatke u pogledu prava i dužnosti klubova obzirom na godišnju konvenciju, delegiranje, zamjene, zastupanja, ponomoćja, pristojbe za registraciju itd.

Ne samo da pozivam, nego i upravo naglasujem potrebu da svi rotari sa svojim Sospodjama prihvate srdačan poziv rotara iz Rio de Janeira te da tako pripomognu da konvencija 1940 bude zaista najveći uspjeh u povijesti Rotary International.

Chicago, dne 1 listopada 1939

Walter D. Head, pretsjednik R. I.