Jugoslovenski Rotar

NEDJELJA ISPUNJAVANJA ROTARSKIH ZADATAKA

Prema bivšem direktoru RP. 1. Allen Oliveru

Osobito mi je drago da sam u mogućnosti te mogu govoriti onima koji su nedavno u novoj godini izabrani za vodiče Rotaryza širom cijeloga svijeta.

Vi ste vodiči jedne grupe ljudi u zvanju ı poslovima. Svakom poslu potreban je inventar. Svako poslovanje u odredjenom vremenskom razdoblju pravi inventar o svojem stanju, imovini, obvezama te svojoj zalihi na skladištu. Koliko mi je poznato, Rotary to nikada nije činio. Medjutim neki od nas smatraju da je otkucalo dvanaest sati da i Rotary to čini, da popiše svoje zalihe i učini inventar. Stoga molim Rotary klubove diljem cijeloga svijeta da se u nedjelji, od 18—24 februara 1940, sjete 35-godiSnjeg rodjendana Rotary-a.

Mi smo u tih 35 Sodina postali zreli po vremenu, te i treba da popišemo svoju aktivu. Mi želimo da svaki Rotary-klub širom sviJeta utvrdi, što je dosada učinio za svoju okolinu i grad. bez obzira na to, da li Vaš klub postoji 35 godina ili 35 dana, 1, 2 ili 10 godina. Što je učinjeno u cilju učvršćivanja prijateljstva medju članovima Vaše organizacije? Što ste sve poduzeli da podignete standard vještine i zvanja koja su zastupljena medju članstvom različitih klubova u Vašim distriktima? Što ste učinili da poduprete one gradjanske organizacije, kojima je cilj poboljšanje općih prilika u Vašim općinama.

Mi želimo da upoznate svoje zalihe. Mi bismo željeli da upoznate Vi i mladji članovi sve ono, što su učinili oni koji su bili pred Vama, koji su im ideali služili putokazom, koji rad su obavili i koje plodove su požnjeli. Zatim bismo željeli, dragi prijatelji, da svaki Rotary klub širom svijeta kaže: Jest, to je već učinjeno, to činimo sada, a to su planovi i za budućnost. Ja Vas svakoga pojedinačno pitam: Što rade Vaši klubovi u distriktima?

Kako je već spomenuto, kada se pregleda i utvrdi koje poslove radimo danas, ustanovimo tada i ciljeve pojedinih klubova u Vašem distriktu za budućnost. Mi medjutim ne možemo predvidjeti budućnost bez poznavanja prošlosti, pa stoga vucimo pouku iz onoga, što je već ranije učinjeno i što činimo danas. To sve zajedno nazvaćemo Nedjelja ispunjavanja rotarskih zadataka«, a ta nedjelja počinje 18 februara 1940.

Članovi direktoriuma prihvatili su taj prijedlog s oduSevljenjem. Ako ćete i Vi, kao zastupnici distrikata širom svijeta, isto tako oduSeyljeno i iskreno prihvatiti ovu ideju, te je prigodom raznih skupština usaditi u srca VaSih pretsjednika, tajnika i pretsjednika odbora, tada će nedjelja, posvećena promatranju rotarskilh zadataka, sigurno biti uspješna.

314