Jugoslovenski Rotar

VRŠAC. — U toku meseca decembra održana su 4 redovna bratska sastanka sa prosečnom frekvencijom 73,94%.

Na sastanku od 5 decembra t. g. na predlog brata Dušana Kolarovića sakupljen je izmedju braće prilog od 100 dinara kao skromna pomoć kluba istarskim izbeglicama u Splitu.

Sastanak od 12 decembra t. 8. ргоtekao je u dogovoru o raspodeli ovogodišnje zimske pomoći, pa je odlučeno da se za sumu od 1000 dinara, izvesnom broju sirote dobre dece nabave najnužniji rekviziti. Reziserstvo zimske pomoći povereno je najspretnijem organizatoru bratu Samuilu Bergu.

Sastanak od 20 decembra t. 9. posvećen je uspomeni brata Ede Markovića, pa je vredno zabeležiti poslednje reči iz komemorativnog govora brata pretsednika dra Nikole Stefanovića: I neka vas, draga braćo Rotari, njegova sveta sena prati na teškom putu vašeg pregalačkog rada, da bi vas njegov stvaralački lik, ovenčan oreolom priznanja i zasluga, potsticao na istrajnost u рјеmenitim rotarskim delima.

Sastanak od 26 t. m. obelezen je veridbenim raspolozenjem, pa je brat pretsednik koristio priliku da izrazi svoje srdačno Gestitanje bratu tajniku ing. Milenku Vrviću, povodom njegove veridbe sa gdjicom ing. Radojkom Jovanović, a tako isto da čestita veridbu sina Oskara sa gdjicom Klarom Lenhard, vrednom ceremonijalu bratu Valentinu Langeru. Na završetku prijatnog bratskog sastanka, saopštio je brat pretsednik da ćemo za kratko vreme biti lišeni korisne saradnje dvojice braće rotara: DuSana Drndarskog i dra Ante Gluščevića.

VUKOVAR. — Tokom mjeseca decembra održana su 4 sastanka.

Na sastanku od 4 XII raspravljalo se o internim pitanjima kluba.

Prigodom sastanka 11 XII utvrdjen je detaljan program za službeni posjet brata guvernera, koji ima uslijediti prigodom idućeg sastanka. Dovršen je propisani postupak za primanje u članstvo kluba g. Nenada Jakovljevića, upravitelja tvornice Stolin d. d. u Vukovaru, te Je zaključeno da se primanje novog člana obavi prigodom posjeta brata guvernera. Dne 19 XII obavljena je službena posjeta brata guvernera. Ovom sastanku prisustvovali su i gosti, a održan je kao »ladies night«.

Na ovom sastanku obavljena je i

svečana inauguracija novog člana, brata Nenada Jakovljevića, koji popunjava klasifikaciju »tekstilna industrija«.

Sa sastankom 373 dne 29 XII zaključeno je polugodište rotarskog rada.

ZAGREB. — Decembar mjesec bio je vrlo tužan za Rotary klub Zagreb. Od 3 sastanka dva su bila ispunjena komemorativnim govorima. Klub je izgubio smrću jednog aktivnog i jednog počasnog člana: rot. dra Branka Šenou i rot. Edu Markovića.

Komemoraciji dra Branka Šenoe na prvoj sjednici u mjesecu prisustvovao je i naš počasni član rotar Edo Marković, a četrnaest dana kasnije posvećen je redovni sastanak njegovoj uspomeni. Čudan i Zalostan sluéaj!

Cjelokupno članstvo kluba prisustvovalo je sahrani rotara dra Branka Šenoe, a rotara Edu Markovića ispratili su na vječni počinak u ime kluba rotar ing. Alaupović, guverner 77. distrikta, rot. dr. Frane Hanaman i dr. Jozo Poduje .

Inicijativom kluba osniva se »fond dra Branka Šenoe« za podupiranje siromašnih djaka Umjetničke Akademije, u koji fond uplaćuje klub za oba umrla člana po Dinara 500.— mjesto vijenca.

»Diskusija o skupoći« održana je na prvom sastanku, u kojoj su poglavito učestvovali rot. Edo Marković, ing. Milan Čalogović, Mavro Axelrad, Heinrich i Vasić.

Na drugom su sastanku izvijestili rotari Ostović i Heinrich o svojim utiscima u Engleskoj; rotar Axelrad u Budimpešti, a rotar Krešimir Brovet u Beču i Trstu.

Na dan 2 decembra održan je medjuklupski sastanak u Celju, na kojemu je klub bio zastupan sa sedam članova pod vodstvom pretsjednika Josipa Horvatha. Klub je zaključio da se na шпе поуčane pomoći isplati prigodom Božićnih praznika svota od Dinara 4.000.—.

ZEMUN. — Klub je održao 4 sastanka i to: 7, 14, 21 i 28 decembra sa prosečnom frekvencijom 75,92%.

Referate su održali braća dr. Andrejka o knjizi brata Teodora Mahina »Kina u plamenu« i Kon o sadašnjem stanju naše omladine.

Za zimsku pomoć votirao je klub 1600 dinara i to 4 zemunskim osnovnim školama i 2 zemunskim obdaništima. U spomen preminulog pastguvernera brata Eda Markovića klub je poklonio za zemunsko sirotište 400 dinara.

347