Jugoslovenski Rotar

1940 našom uobičajenom mliječnom

akcijom.

ŠIBENIK. — Mjesec decembar prošao je u našem klubu sa 4 redovna sastanka koji su relativno bili slabo posjećeni i to baš radi nastupljenih Božićnih blagdana.

Napustio nas je takodjer i brat Branko Murat, koji je premješten na istu dužnost pri Poreskoj Upravi u Splitu, pa budući je fime ispunjena njegova davna želja, to ga je i naš rotarski klub sa zadovoljstvom i najboljim željama otpratio.

Na raznim sastancima raspravljena su razna pitanja, i tako u pogledu Uredbe o maksimiranju cijena, koja je dandanas veoma aktuelna i od osobitog značaja.

Tragična i nenadana smrt past. guvernera pk. brata dra Ede Markovića u Beogradu, osnivača R. Klubova u Jugoslaviji ,duboko je potresla naš klub i svu braću, koji su veoma dobro poznavali i duboko cijenili svestrane sposobnosti i neograničene vrline te necustrašivu radinost pokojnikovu.

Naš Klub je brzojavno žalovao porodici pokojnika i R. K. Beograd, a brat pretsjednik je komemorisao lijepim riječima ovog vrijednog brata rotara.

Primljeno je bezbroj Cestitaka za Воžić i Novu Godinu iz raznih strana svijeta od braće rotara, te je naš klub ujedno i čestitao velikom broju rotara u našem distriktu i izvan njega, svim našim klubovima i velikom broju stranih.

VARAŽDIN. — U mjesecu novembru održana su četiri sastanka sa ргозјеспот frekvencijom 75%.

lako svaki od tih sastanaka ima svoj izraziti značaj, ipak imaju neki zajednički štimung, uvjetovan važnim svjetskim dogadjajima koji donose nove brige kako za budućnost pojedinaca, tako i za budućnost naše domovine i cijelog čovječanstva.

Na sastanku od 3 XI brat Damaška je duhovito prikazao našu posjetu i zajednički sastanak sa bratskim klubom u Mariboru.

Drugi sastanak bio je posvećen drugarstvu, pa kako je pao na dan sv. Martina koga slave vinogradari, pretsjednik brat Vanjek odražo je vrlo duhovitu kozeriju o preobrazbama vina i značaju dvaju sv. Martina. Nije izostalo ni fradicionalno »krštenje mošta«.

17 XI održao nam je brat prof. Filić predavanje o modernoj galeriji u Varaždinu koja je dan ranije otvorena, da-

346

bome najviše zaslugom samoga brata Filića pretsjednika Muzealnog društva i brata dr. Leitnera tajnika istog društva, a uz pripomoć prof. Krizmana koji je za kratko vrijeme animirao nekoliko umjetnika. Neki su od njih poklonili, a neki dali na trajnu posudbu svoje slike. Na kraju prikaza i predavanja iznesao je smjernice budućeg rada oko muzeja i uređenja parka oko starog grada.

Četvrti sastanak bio je posvećen služenju u zvanju pa je pastpretsjednik dr. Ljudevit Šolc održao vrlo lijepo i seriozno predavanje o služenju u zvanju. Prihvaćen je s aplauzom predlog da se zamoli brata guvernera da predavanje objavi u »Jugosl. Rotaru« .

Ovaj mjesec izgubili smo iz kluba vrijednog brata i bivšeg tajnika ing. Marijana Leskovara koji je napuštanjem položaja ravnatelja društva za električnu rasvjetu izgubio klasifikaciju.

Tokom mjeseca decembra održano je pet sastanaka sa prosječnom frekvencijom 77.14%.

Mjesec decembar bio je ispunjen, pored nekoliko radosnih, i Zalosnim dogadajima. Izgubili smo zauvijek dragoga brata Heisziga, koji je koncem noyembra radi bolesti izostao iz kluba, a već 7 decembra nagla smrt ga otrže iz naše sredine. Istinski dobar čovjek u punom smislu te riječi, iskren i srdačan brat i drug, ožaljen je od sve braće, koja ga korporativno otpratiše na vječni počinak. Isto tako ožalismo iskreno i brata Branka Šenou koji je često bio dragi gost u našem klubu i bio s nama vezan srdačnim prijateljskim vezama, da konačno ostanemo presene¢eni tragi¢nom smrću oca našega rofarstva ı stvaraoca našega kluba dragoga brata Ede Markovića. Preminuloj braći ostaće među nama trajna uspomena.

Radosnih događaja je manje, no nanizani uz one Zalosne daju vjernu sliku dinamike rotarskog života. Prvi je međugradski sastanak održan u Celju 2 XII sa bratskim klubovima Ljubljana, Maribor i Kranj. Toj rotarskoj manifestaciji prisustvovala su naša dva brata. Drugi je imenovanje vršiocem dužnosti školskog nadzornika brata Nikole Bosanca, starog člana i jednog od osnivača našeg kluba.

Pored referata o predavanjima u drugim klubovima održana su i dva predavanja, i to brat Cepanec »Razvitak zanatske zadruge« i brat Hršak: Skupoća.

Mjesto vijenca na odar pok. brata Heisziga sakupljeno je među braćom za »Prehranu« 300 dinara.