Jugoslovenski Rotar

kacija. Ova procedura pojedinačno navodi postupnost, kako je to gore naznačeno.

1) Proučiti trgovinu i industriju zajednice dotičnog mesta i uvesti u spisak sve delatnosti radnji i zanimanja od vrednosti, koji se nalaze u granicama teritorije kluba i koja su od relativno dovoljnog značaja, da zaslužuju da ih klub uzme u obzir.

2) Napraviti jedan ozbiljan proračun o verovatnom mogućem porast radnji zajednice (mesta) i dodati spisku one dopunske delatnosti, za koje se s razlogom može pretpostaviti da će se razviti u toku sledećih 10 godina do stepena, da zaslužuju da ih klub uzme u obzir.

3) Napraviti jedan poseban list hartije za svaku VELIKU klasifikaciju (vidi rotarski nacrt o klasifikacijama za potpune spiskove о utvrdenim i priznatim VELIKIM klasifikacijama) prestavljenu u trgovini i industriji zajednice (opštine). Zatim uraditi kako je to navedeno napred pod 1) i 2), tako, da kada je ovo učinjeno ovi posebni listovi za svaku VELIKU klasfikaciju, sadrže spisak svih preduzeća od vrednosti u zajednici (koja su ili koja će biti u toku od 10 godina priznata od kluba da su od vrednosti) koja potpadaju u grupu industrije ili ustanova (servica) i dolaze pod VELIKU klasifikaciju.

4) Obazrivo promotriti relativni uticaj i značaj svih ovih grupa delatnosti (VELIKA klasifikacija grupa), u zajednici. Ne može se pri ovome odmeravanju i poređenju radnji postaviti nikakvo kruto ni nerastegljivo pravilo. Uopšte, ipak za osnovicu se uzima broj građana koji su neposredno zavisni od svake grupe radnji, ili od broja koji je dostigla jedna grupa profesionalnih radnji. Odgovor na pitanje »Šta doprinosi ova industrija ili grupa radnji za izgrađivanje zajednice« pružiće skoro uvek najbolju meru o relativnoj važnosti te grupe u zajednici.

Ovo će pomoći da se obezbedi dobro uravnoteženo članstvo i učiniti da klub prestavlja vernu prosečnost profesionalnog života i radnji dotične zajednice.

5) Neki Rotary Clubovi napravili su iscrpnu analizu o životu radinosti svojih zajednica, dajući proizvoljnu brojnu vrednost svake klasifikacije, naznačujući i njihov relativni značaj u zajednici. Klupski odbori za klasifikaciju mogu dobiti podrobne podatke od internacionalnog sekretarijata, da bi se obezbedila dobra uravnoteženost članstva, NI U KOM SLUČAJU ne treba da prestavništvo pod ma kojom VELIKOM klasifikacijom pređe 10% od ukupnog broja članstva u klubu.

6) Najveći mogući obim jednoga Rotary Cluba automatski je utvrđen brojem posebnih i podesnih klasifikacija na teritorijalnoj granici toga kluba.

7) Sledeći pak korak, koji treba učiniti izvanredno je važan. Opisati obim svake MALE klasifikacije tako, da tu ne može biti nikakvog pitanja u svesti ma koga člana kluba, odnosno tačnoga polja delatnosti, koja potpada pod svaku MALU klasifikaciju, utvrđenu spiskom klasifikacija (Roster).

8) Pošto se utvrdi potpuna lista svih MALIH klasifikacija, tako da je svaka tačno definisana, odbor je za klasifikaciju onda u položaju da dotadanje članstvo prevede u novi spisak klasifikacija. Ova procedura

16