Jugoslovenski Rotar

može vrlo verovatno, da dovede dotle da se desi da u novi spisak klasifikacija dva člana potpadnu pod istu klasifikaciju. Ovo je pre jedna dobit nego li jedna teškoća, jer onda je potpuno očevidno svima članovima da ako jedan od njih dvaju otpadne iz članstva iz ma kog razloga, onda njegovo se mesto neće popunjavati, jer klasifikacija koju je on držao već je popunjena. Pošto se unese sadanje članstvo u novo obrazovani spisak klasifikacija, klub će onda imati svoj spisak klasifikacija sa ISPUNJENIM i NEISPUNJENIM klasifikacijama.

Dati svakome članu kopiju spiska ispunjenih i neispunjenih klasifikacija, obeleživši naročito definiciju njegove posebne klasifikacije. Ovo će učiniti, da svaki član prizna značaj spiska klasifikacije i da ozbiljno razmisli o njegovoj primljenoj odgovornosti kada je prihvatio klasifikaciju, koja mu je POZAJMLJENA. Ovo priznanje, sa poznavanjem procedure o predlaganju i izboru članova, mnogo će doprineti da se izbegnu nepotrebne radnje i izvrdavanja u spisku ispunjenih klasifikacija.

Obezbediti postavljanje jednoga stalnog i nezavisnog odbora za klasifikaciju, koji će se brinuti o spisku za klasifikaciju i primiti odgovornost da uvodi dopune ili izmene kako to zahtevaju vreme i promenjeni uslovi; drugim rečima , imati u svojim rukama porast i razvoj kluba. Veoma je poželjno, da se ovaj odbor tako podesi, da se njegov lični sastav nikada ne menja ceo u isto vreme.

Naposletku, Uprava Rotary Internationala izjavljuje i svoju želju, koja glasi: »Kad Vaš spisak klasifikacija bude potpun, ne zaboravite da jednu njegovu kopiju pošaljete Sekretarijatu Rotary International« tako veli »Nacrt Klasifikacija«.

A sada da damo i nekolike opaske o karakteristikama našega kluba u pogledu sadanjeg članstva zastupljenog u klasifikacijama, koje su se neopaženo pojavile u toku dosadanjeg njegovog života. Ovo će korisno poslužiti, pre svega pretresu podnetog projekta spiska klasifikacija, a zatim poslužiti i radu oko prilagođavanja sadanjeg stanja novom stanju, posle usvajanja nacrta klasifikacija u svrhu uravnoteženja između pojedinih velikih klasifikacija.

1) Pre svega zapaža se da kod nas preovlađuje uvođenje u klub iz redova intelektualaca, t. j. prestavnika izvesnih državnih i privatnopravnih ustanova, dok je u zemlji rođenja Rotarstva, u S. A. D., obrnut slučaj, t. j. preovlađuje uvođenue u klub prestavnika iz poslovnog sveta. Uostalom ova pojava opšta je, i u svima evropskim zemljama.

2) U našem klubu nema nijednog prestavnika iz reda zanatlija, dakle iz reda koji je kod nas vrlo moćan i u poslovnoj zajednici Beograda ima znatnu ulogu, pa ni iz reda radnika.

3) Ako članstvo našeg kluba podelimo uglavnom u ove četiri poslovne grupe: prestavnike ustanova državnih i javno pravnih, industrije, trgovine i radnji (preduzeća), onda, od 55 članova kluba, koliko ih ima sada, ima prestavnika iz: ustanova 32, t. j. 58.20% ; industrije 5, t. j. 9.10% ; trgovine 4, t. j. 7.20%; preduzeéa-radnji 14, t. j. 25.50%, zanatlija —, t. j. 0.00%; radnika —, t. j. 0.00%.

4) U navedenom brojnom stanju kluba po grupama zanimanja ima prili¢an broj članova, koji više ne učestvuju aktivno u radu svoje poslovne klasifikacije. Tako, njih je u grupi: ustanova 11 od 32, t. j. preko 33%; preduzeća 3 od 14, t. j. preko 25%.

17