Jugoslovenski Rotar

5) Pa i od ovih 14 članova, što iznosi nešto više od 25% članstva, koji nisu njegovi aktivni članovi, jer nisu aktivno uposleni u svojoj klasifikaciji, više je njih, koji ne ispunjavaju čl. III odel. 10 Ustava Rotary International, da bi mogli biti »past service« članovi, t. j. ili nemaju uzastopnih pet godina aktivnog članstva, ili, ako ih imaju, onda nisu izvršene formalnosti uprave kluba, t. j. nisu donete odluke da se biraju za past service, već se članstvo produžuje prećutno.

6) Postoji nesrazmera i u brojnom stanju članova između nekih velikih klasifikacija u odnosu na celokupno članstvo, što je protivno tač. C. pod 1., »preporuka« o sastavu spiska klasifikacija. T. j. pod jednom velikom klasifikacijom ima više od 10% malih klasifikacija od ukupnog zastupljenog broja aktivnih i dopunskih članova u klubu. Tako, velika klasifikacija »Finansije«, ima 9 t. j. 17% svojih prestavnika u klubu.

7) Postoje i dopunjujući članovi, čiji bi položaj trebalo dovesti u sklad sa propisima, posle istupanja aktivnog člana iz kluba.

8) Posećivanje (frekvencija) kluba ulazi u predmet »frekvencije«, o kome je pretsedništvo već obavešteno i ne ulazi u okvir ovoga izlaganja.

Iz posmatranja našeg kluba u ogledalu osnovnih rotarskih ustavnih načela i propisa o klasifikaciji, iznetih u dva ranija predavanja (vidi pod I. i IL) s jedne, i stanja stvarnih činjenica iznetih ovde pod III., s druge strane, izlazi:

1) Da ne postoji potrebna uravnoteženost i srazmernost u pretstavništvu kluba po poslovnim grupama (tač. 2 i 3 pod III). Jer, dok rotarstvo u Osnovi ima za svrhu, da preko svojih članova aktivno uposlenih u stvarnom, praktičnom radu na terenu, u gradanstvu, t. J. preko poslovnih ljudi utiče na poboljšanje etike poslovanja, pa i etike dotičnih sredina, naš klub nema nijednog zanatlije, a kamo li iz radništva, a ima preko 60% prestavnika ustanova državnih i javno-pravnih.

2) Klub se ne pridržava striktno rotarskih načela i propisa. Nesumnjivo je, da se ovim dodiruju i vrlo osetljiva pitanja. Ali, nesumnjivo je i to, da se jednom treba prilagoditi i rotarskim načelima, razume se, uz svu potrebnu postupnost, pažnju i obazrivost.

3) Nameće se, prema iznetom, potreba:

a) Sadanje stanje kluba dovesti u sklad sa načelima Ustava R. Li sa propisima o klasifikaciji;

b) Nstojati, da se buduće klasifikacije popunjavaju, vodeći računa o napred iznetim činjenicama s jedne, i o uspešnijem poslovnom prestavništvu u klubu, s druge strane, pa i o njegovom razvoju;

c) Radi postignuća prednjega pod a) i b), Upravi kluba korisno će poslužiti podneti nacrt klasifikacija;

d) Sam bi postupak i red u izvođenju bio sledeći:

Inicijativa za uvođenje novih članova u klub treba i mora ubuduće ostati u rukama Uprave ne isključujući ni potstrek pojedinih članova kluba. Toga radi Uprava (Odbor za klasifikacije), imajući u vidu prednje pod a), b) i c), povremeno unapred utvrđuje željeni broj klasifikacija, koje želi da popuni. Njih saopštava članovima kluba usmeno prilikom prvog mesnog sastanka i poziva članove da razmisle o podesnim kandidatima za iste i da u ostavljenom roku saopšte pretsedniku kluba imena, zanimanja i bliže podatke o njima. Pretsednik kluba sve podatke dostavlja odboru za klasifikacije, koji proverava, da li doista prijavljeni

18