Jugoslovenski Rotar

zirana, već da bude blagotvorna poluga ljudskog duha u časovima pustoši i potištenosti.

Zašto da ne kažemo napokon posve otvoreno našu misao: bolji čovjek je ipak samo prosta želja, pred čijim se ostvarenjem sablasno ispriječila opora stvarnost: čovječanstvo je danas isto kakovo je i ranije bilo, te ne postoji nikakva sila izvan njega koja bi ga povela putem boljeg čovjeka. Djela koja čovječanstvo stvara i putovi kojima ono danas ide, rezultat su snaga koje se nalaze u njemu, a te iste snage biće pripravne da ruše, kada »sazrije« za to potreba...

Sedam smrtnih grijeha današnjega društva, koje je pred više godina istaknuo metodistički ideolog dr. E. Stanley Jones, ispoljavaju se danas sve jasnije, pa ćemo ih navesti, da bismo i na taj način mogli ispitati savijest čovječanstva te još jednom utvrditi, da li se ono nalazi na putu k boljem čovjeku. Ti su grijesi ovi:

1) politika bez načela,

2) bogatstvo bez rada,

3) uživanje bez savijesti,

4) znanje bez karaktera,

5) trgovina i industrija bez morala,

6) nauka bez humanosti,

7) kult bez žrtve.

Radi toga eto što bolji čovjek postoji samo u iluziji, Sto se sredivanje života čovječanstva vrši uz posvemašnje otsustvo kriterija koje pripisujemo boljem čovjeku, naša današnja stvarnost izgleda ovako jadno. Podijeljeno u niz mnogostrukih i veoma suprotnih interesa, koji su u stalnom oštrom i uzajamnom sukobu, čovječanstvo nema svoje sigurnosti ni mira. Nesređenost ekonomskog, socijalnog i političkog života i sukobi na svim poljima tako su veliki, da se ni najviši, najistaknutiji umovi današnjice ne usuđuju upustiti u predviđanje onoga što se može razviti iz ovoga stanja, u kome se danas nalazi svijet.

Ali jedno je sigurno: da nas u neizvjesnim događajima, koje nam budućnost nosi, neće ostaviti vjera u bolji život, nada u boljeg čovjeka. I makar da smo svijesni u neostvarivost te iluzije, ona će nam ipak do potrebe donijeti izgubljenu ravnotežu.

Njegujući tu vjeru, rotarski pokret jača skrivenu rezervu snage za spas čovječanstva u najkritičnijim časovima njegova puta.

DOBITNICI TROFEJA ZA PRISUSTVOVANJE NA KONVENCIJI U HAVANI

R. C. Pecz (Mađarska) dobio je pozlaćeni pehar kao prvu nagradu za prisustvovanje na konvenciji. 1 od 14 njegovih članova prisustvovao je konvenciji u koju svrhu morao je prevaliti 6546 milja. Srebrni pehar kao druga nagrada dosuđen je R. C. Bethany, Missouri (U.S. A.) jer je 6 od 33 člana kluba bilo na konvenciji, a treću u formi brončanog pehara dobio je R. C. Levelland, Texas (U. S. A.).

25