Jugoslovenski Rotar

Mosta a od 1927 god. preneseno je njeno djelovanje u Karlovac, te je podignut veoma moderan tvorniéki uredaj. Ono se ubraja medu najveéa kozarska preduzeéa u zemlji. Tvornica uposluje oko 200 radnika i raspolaže sa stručnim osobljem te izrađuje sve vrsti koža a ima i specijalnu izradbu lakovanih koža. Ona se vrlo uspješno takmiči sa produktima inostranih tvornica i to je za sada jedina tvornica u zemlji, koja izrađuje lak. Njezin pogon je elektrificiran i ima jačinu od 500 HP. Njena godišnja proizvodnja iznosi 300.000 komada raznovrsnih sirovih koža Godine 1929 osnovana je »Karlovačka tvornica kože«, koja proizvdi teške kože do 600.000 kg godišnje, a godine 1921 tvornica kože M. & A. Valčić, koja proizvodi gornju finu kožu za cipele, razne bow kože i ševro u svim bojama. Tvornica je snabdjevena najmodernijim mašinerijama i firma je danas dobro poznata ne samo kod nas već i u inostranstvu.

Tkođer je u Karlovcu vrlo razvijena industrija željezne i čelične robe od kojih je najmodernije uređen »Mustad«, ne samo u Jugoslaviji nego i na Balkanu. Ona je osnovana 1919 godine kao mala tvornica limenih proizvoda. S vremenom se je njezin djelokrug proširio tako da danas izrađuje sve vrsti željezne i čelične robe, koja se radi svoje solidne izrade rado kupuje. Upotrebljavaju se domaće sirovine osim nekih minimalnih količina iz Njemačke. U tvornici je zaposleno oko 250 radnika i namještenika. Kako poduzeće sa teškoćama izdržava konkurenciju na svjetskim tržištima, to se bavi isključivo domaćim poslovima iako i tu nailazi na konkureciju u okovima i limenoj robi. Njezina dionička glavnica iznosi 10,000.000 Din. Na Baniji je osnovan 1919 god. »Kordun«, tvornica željezne robe, koja izrađuje sve vrsti pila naročito za cirkulare, gatere i drugo, svega oko 20 vagona godišnje. To je jedina tvornica pila i testera na Balkanu. Kvalitet proizvodnje nadmašuje čak i inozemnu fabrikaciju. Pošto je u Karlovcu razvijena industrija željezne i čelične robe, postoji radi toga i talionica željeza Murn & Hrastnik, koja također izrađuje i ležaje za vagone.

Osim tih napomenutih industrija razvijena je i tekstila, koja je sa brojem tvornica najviše zastupljena u Karlovcu. Tekstilna industrija Jozef Vlach radi sa 71 tkalačka razboja, koji sada uslijed ekonomske krize nisu svi u pogonu. Izrađuju se proste pamučne tkanine kao: Капаfasi, zefiri jeftinije kvalitete, angine, razne vrsti stolnjaka i ubrusa, ručnici i t. d. Tjedno se proizvede oko 14.500 metara razne proste pamučne tkanine. »Jutena industrija«, koja je vlasništvo d. d., ima oko 160—180 radnika sa 80 tkalačkih razboja. Njen kapacitet iznosi oko 80 vagona jute što je srazmjerno mnogo, a u izgledu je i veći produkcijski kapacitet. Materijal se dobavlja iz englesikh kolonija a prodaja se gotove robe Vrši u zemlji. »Karlovačka industrija jorgana d. d.« proizvodi jorgane. Za njihovu proizvodnju služi nekoliko modernih strojeva a ima i 5 električnih motora sa 48 HP jakosti. Tvornica troši godišnje oko 150.000 kg pamuka i proizvodi oko 30.000 komada jorgana. »Tvornica marama d. d.« raspolaze sa 64 tkalatka razboja i zaposluje oko 80 radnika. Sirovine nabavlja većinom od domaćih predionica a nešto iz Italije i Engleske. Roba se počela od nekog vremena izvoziti u inostranstvo, ali je već nakon prvih liferacija izvoz prestao zbog današnjih nesigurnih prilika. Da nema tih neprilika vjerojatno bi tvornica imala mnogo narudžbi iz prekomorskih zemalja, jer proizvodi dobru i solidnu robu. »Rolltex«

30