Jugoslovenski Rotar

U toku ovog meseca imali smo čast i zadovoljstvo da budemo posećeni od braće rotara: Steva Maksimović, R. C. Vukova, Marton Armin, R. C. Brčko, Miron Milić, R. C. Pančevo, dr. Aleksije Jelačić, R. C. Skoplje i Cedomir Djordjević, R. C. Zemun.

U Niškoj Banji osnovan je i ove godine rotarski sto za braéu koja tamo dolaze na letovanje, a čije prisustvo kod toga stola se računa u frekvenciju.

Pristupilo se sastavljanju programa rada za 1940/41 rotarsku godinu.

OSIJEK. — Uslijed izbivanja većeg broja braće na odmoru i 4-orice braće na vojnoj vježbi pala je frekvencija na 6555%. Saradnjom 5-orice braće osnovan je rotarski stol u Rogaskoj Slatini. Na prvom mjesečnom sastanku izvršena je primopredaja starog, odnosno novog odbora. Tom prilikom održao je past-pretsednik br. vrlo topao govor i podijelio svojim zaslužnim saradnicima lijepe lične darove. Novi pretsjednik br. dr. Cačinović razvio je svoj program rada naglasivši potrebe najuže rotarske saradnje u duhu naših 4 rot. cilja. U otsutnosti brata tajnika podnio je iscrpivi tajnički izvještaj za prošlu rotarsku godinu br. Brlić. Na tom sastanku održao je predavnje brat dr. Uzelac »Raširenost tuberkuloze u Osijeku.«

Za nevoljne sabrano je tokom mjeseca Din 407—. 100%-tnu frekvencu imali su 1l-orica braće.

PANČEVO. — U mesecu julu održato je pet sastanaka. Na prvom sastanku na svečan način nova je uprava primila dužnost od ranije uprave. Drugi sastanci posvećeni su drugarstvu. Na poslednjem sastanku brat Milić održao je predavanje: »Niš i Niška Banja« u kome je izneo historijski razvitak i današnje prilike u ova dva mesta. Naročito je podvukao da Niš izgradnjom ulica i javnih građevina sve više dobija izgled modernog grada sa svima savremenim potrebama. Da je Niška Banja već sada toliko izgra-

56

Dušan Hinić

đena i doterana da otpada jedini raniji prigovor ovoj našoj odličnoj radioaktivnoj banji, da je primitivno uređena.

PETROVGRAD. — U mesecu julu održali smo 5 redovnih sastanaka sa prosečnom frekvencijom od 71.20%.

IzvrSivSi primopredaju dužnosti novoj upravl, naši su sastanci, obzirom na početak letnjeg odmora i odobreno osustvo nekolicini članova radi odlaska na odmor, tokom ovog meseca posvećeni bili uglavnom, negovanju drugarstva i raspravljanju raznih, po naš grad važnih Dpitanja. Tako je, na jednom od redovnih sastanaka, ponovo iskrslo pitanje zajma od 15,000.000 dinara koga je našem gradu već ranije odobrila Hipotekarna Banka. Razmotrivši svrhe u koje bi se taj zajam korisno mogao upotrebiti, saglasili smo se u tome, da bi ona braća, koji su članovi gradskog veća, trebalo da porade da se još raspoloživi ostatak toga zajma prvenstveno upotrebi na izgradnju odbrane grada od poplava, zatim na izgradnju kanalizacije, gradske pijace ı t. d.

Na sastanku od 17 jula o. god. brat dr. Miša Matić, koji se je vratio sa Sokolskog Hodočašća na Kajmakčalanu, podneo nam je iscrpan referat o svom putu ı lepo opisao Petrovdansku slavu kapele na Kajmakčalanu. SARAJEVO. — U ovom mesecu održano je 5 sastanaka. Na sastanku 1 VII 1940 pretsednik dr. Dušan Jeftanović predao je Upravu pretsedniku bratu Vasi Ristiću zaželivši novoj Upravi uspešan rad i izraZiVši braći najiskreniju blagodarnost na iskrenoj saradnji, koju su mu uvek ukazivali. Brat Ristić toplim rečima blagodari dosadašnjoj upravi na njihovom radu, zahvaljuje braći na ukazanom poverenju njemu i ostaloj upravi, naglašava da je upravo u današnjem dobu rotarski rad potrebniji nego ikada i moli braću za što iskreniju i izdašniju saradnju.