Jugoslovenski Rotar

Na sastancima redovno su podnašani izveštaji iz stranih i domaćih klubova.

Brat Vaso Ristić referisao je na dva sastanka o reformama finansijske naravi, koje se prema novinskim vestima kod nas nameravaju uvesti, a u vezi sa izvajanjem javnih radova. Pošto je veliki broj braće bio na osustvu, to je frekvencija bila manja nego obično. iznosila 50%.

U Fond za nevoljne sakupljeno je 330.— Din.

SLAVONSKI BROD. — U mjesecu srpnju održanih pet redovitih sastanaka dali su prosječnu frekvenciju od 84.20%. Osmorica braće imali su 100%-tnu frekvenciju. Poseta iz klubova domaćih imali smo samo jednu, a tako isto su i naši posjetil: samo jedan klub. Vođene su razne diskusije o današnjici, izabrani su radni odbori za poslovnu godinu 1940/1941.

SOMBOR. — 2 VII. Sastanak je imao svečan karakter. Pastpretsednik je lepim govorom predao čekić novoizabranom pretsedniku, a brat Kristoforović novi pretsednik odgovorio mu je divnim rotarskim govorom bodreći sve nas, da pojačanom snagom ulazimo u godinu koja je tako teška i puna tmurnim oblacima. 9 VII. Sastanak je posle pretresa tekućih poslova, posvećen drugarstvu, pa se razgovaralo i obaveštavalo o aktuelnim pitanjima.

16 VII. Br. Miler dao je prikaz o ekonomskom uređenju i funkcionisanju privrede u korporativnom sistemu, a u vezi time izneo glavne karakteristike planske privrede. Po tome je brat Kreistoforović kao glavni reditelj proslave za otkrivanje spomenika Kralja Aleksandra I. dao iscrpan referat o celome programu, kao i o radu oko samoga spomenika, koji je vrlo lepo izradio naš čuveni vajar Augustinčić.

23 VII. Velika je radost vladala u klubu što su br. Kristoforović i Stevanov odlikovani ordenom Jugoslovenske Krune IV. stepena, a br.

Zwirschitz ordenom Sv. Save У. stepena. Zatim je br. dr. Blazevac odrzao vrlo zanimljivo predavanje »o sudskoj praksi« o primeni raznih zakona kao i o funkcionisanju naših viših sudova.

30 VII. Brat Stevanov sa vojne vežbe opet se vratio u našu sredinu — jako samo na kratko vreme, dok mu traje osustvo — i ispričao nam je svoju posetu R. C. Petrovgrad kao i svoje prijatne utiske, koje je u tamošnjem klubu stekao. Zatim nam je pričao o svome vojničkom životu, Što su braća sa velikom pažnjom saslušala.

SPLIT. — Dne 3 jula izvršena je primopredaja uprave po +tradicioobičaju na terasi Ville brata Ljuba Katalinića.

Iz godišnjeg izvještaja proizlazi, da se je u prošloj godini broj članova povećao od 20 na 21. Prosječna godišnja frekvencija bila je 85.60%. Posjete iz stranih klubova nije bilo, a od članova domaćih klubova bilo je 15 posjetitelja. Naši članovi posjetili su tri kluba. Održana su 2 izleta i jedan sastanak u domu Yachting kluba »Labud« — te jedan ladies night. Klub je podržavao vezu sa nekim inostranim klubovima, koja je danas prekinuta. Predavanja i kozerija bilo je 20. u klubu su se komentirali ratni dogadaji i internacionalna politika.

Sastanku od 3 jula prisustvovao je kao gost bivši član A. Danilo. Pročitan je govor, koji je guverner br. Alaupovié odrzao na meduklupskom sastanku u Rogaškoj Slatini.

Na sastanku od 10 jula čuli smo izvzeštaj br. Mardešića o radovima oko spasavanja Kr. broda »Ljubljana«, a na drugim sastancima Коmentirali su se razni događaji u pomorstvu (potonuće m/j »Vardar« u Ssplitskoj luci; oštećenje mosta u Trogiru; neobična plima u Starigradu). Četvrti mjesečni sastanak održan je u Solinu u vezi s izletima i igrama na »buće« i čunjeve, pod vedrim nebom sa rotarskim sestrama 1 gostima: bilo je 36 osoba.

Na posljednjem mjesečnom sastanku br. Mardešić dao je razna

57