Jugoslovenski Rotar

KRATAK IZVJEŠTAJ 31. KONVENCIJE R. .

ODRŽANOJ 9—14 JUNA 1940 U HAVANI (KUBA)

Konvencija za god. 1940 održana je u Havani, koja je po ljepoti, umjetnosti i gostoljubivosti ostavila dubok utisak kod svih učesnika. Pri samom dolasku u Havanu bilo brodom ili avionom već prvi pogled na taj grad je svakog očarao, a doček mjesnih rotara dao je dokaza o proverbijalnoj gostoljubivosti tog čarobnog grada.

9. VI. Inauguraciona sjednica.

31. Konvencija bila je zvanično otvorena u 10 sati u veče u »Centro Asturiano« svečanom sjednicom. Pozdravni govor i dobrodošlicu izrekao je dr. Miguel Angel Campa državni tajnik u zastupanju predsjednika republike Kube g. dr. Tederica Laredo Bru, a odgovorio je predsjednik R. I. Walter D. Head.

10. VI. Prva opéa sjednica.

Prvu opću sjednicu otvorio je Fernando Carbajal iz Lime, predsjednik komiteta za konvenciju 1940. Nakon pozdravnih govora predstavio je zboru predsjednik Walter D. Head časnike i članove raznih komiteta R. I., kao i prijašnje predsjednike R. I. na što je održao svoj govor »Rotary, njegova sadašnjost i budućnost«, u kojem je opisao Rotary kakav jeste u današnjoj istoričkoj periodi svjetske povjesti i istakao je buduće mogućnosti za služenje.

Nakon govora predsjednika pročitani su razni izvještaji, čime je opća sjednica zaključena. Delegati U.S. A., Kanade, Newfoundlanda i Velike Britanije i Irske sastali se zatim, da biraju svoje kandidate za direktore R. I. dok su se Rotari Latinske Amerike sastali na IberoAmeričku konferenciju.

Po podne u 5 sati bili su sastanci pročelnika pojedinih odbora, klupskih korovođa, a posebno su zasjedali oni koji sarađuju na pomoći sakatoj djeci.

Na veče priređena je zabava u tropskom stadionu. Program i po glazbi i po igri pružio je pravo estetsko uživanje.

11. VI. Druga opća sjednica otvorena je pjevanjem i čitanjem raznih izvještaja ı vijesti, a zatim je drugi potpredsjednik R. 1. g. Ramirez Brown iz Managua (Nicaragua) održao predavanje »Rotary sa Ibero-Američkog glediSta«, dok je poslanicu Pavla P. Harisa začasnog predsjednika R. I. pročitao pastpresident R. IL. Guy Gundaker.

Prešlo se zatim na izbor predsjednika i blagajnika. Predsjednikom Je jednoglasno izabran Armando de Arruda Pereira (Sao Paolo, Brazil), kao i za blagajnika Rufus F. Chapin.

U veče priređena je velika noćna zabava pod naslovom »Tropska noć na Kubi«.

12. VI. Treća opća sjednica.

Ovo je bila poslovna sjednica konvencije. Biralo se članove centralne uprave po pojedinim regionalnim skupovima a delegati sudjelovali

4