Jugoslovenski Rotar

su u diskusijama u odborima za mladež, za klupske predsjednike, tajnike, služenje u klubu, zvanju i t. d.

Zatim su sljedili izvještaji predsjednika, tajnika, blagajnika u administrativnim i financijalnim poslovima R. 1.

Na veče bilo je priređeno primanje i ples u čast predsjednika W. D. Heada i gospode.

13. VI. Zakljuéna sjednica.

Nakon jednoglasnog izbora 12 direktora odrzao je Guy Gundaker, Philadelphia, govor iz oblasti sluzenja u zvanju pod naslovom »Ti moras to sam uéinitix<, dok je poznati pisac Walter B. Pitkin iz New-Yorka govorio o razvitku i izboru političkih vođa.

Poslije govora novoizabranog i otstupajućeg predsjednika zaključena je 31. konvencija pjevanjem pjesme »Auld Lang Syne«.

Potpun izvještaj o 31. godišnjoj konvenciji R. I. dovršen je, te se može naručiti kod centralnog sekretarijata u Chicagu. Stoji + 2.—.

Nekoje rezolucije prihvaćene na 31 konvenciji R. I. u Havani.

Rezolucija 40/15 (Podnesena po upravi R. 1.)

Rotary International sakupljen na 31 godišnjoj konvenciji, zaključuje da se odobri i preporuči odluka koju je bez odlaganja centralna uprava donijela u januaru 1940 na prvoj sjednici nakon početka neprijateljstava u Europi koja nosi naslov »Rotary usred svjetskog sukoba« te se odnosi na polozaj R. I. prama svjetskom konfliktu. Taj zaključak ovime se prihvaća kao izraz mnenja u tom za čitavo čovječanstvo tako vitalnom predmetu te ga konvencija. R. I. u sljedećoj formi donaša:

Rotary usred svjetskog konflikta

Već preko 20 godina Rotary ohrabruje i podupire napredak međunarodnog razumjevanja i dobronamjernosti među ljudima e da bi bili temelji miru među narodima. Ipak za čitavog tog perioda nije prošla ni jedna godina, a da nije bilo oružanih sukoba negdje u svijetu. Danas rat hara u mnogim dijelovima svijeta, te od velikog broja zemalja i zemaljskih područja u kojima ima Rotary Clubova više od jedne trećine је zaraćeno. Usljed ovih prilika centralna uprava R. 1. danas upravlja organizacijom koja obuhvaća klubove u zemljama zaraćenim s odnosom na neke sukobe, a opet neutralnih s odnosom na druge, kao i u zemljama koje podržavaju raznolike stupnjeve neutralnosti s odnosom na ove sukobe.

Sasma je izvan djelokruga centralne uprave Rotary International da upućuje Rotare u izvršavanju njihovih građanskih dužnosti napram njihovim odnosnim državama. Ipak centralna uprava podvlači, da je Rotary International aktom konvencije ustanovio da očekuje od Rotara

5