Jugoslovenski Rotar

нешто

ЛЕТ ОРИ ТЕТ А КИРО ВА:

DUBROVNIK: Bibica Ante (radi bolesti)

Tonković Tomislav (radi prezaposlenosti)

LJUBLJANA :

Dr. Josip Krevl (zbog bolesti)

PETROVGRAD: Dr. Đuro Dekanić (radi prezaposlenosti)

VRŠAC: Mihajlo Glos (radi prezaposlenosti)

Dušan Kolarović (radi prezaposlenosti)

Ing. Milivoj Pavlović (radi prezaposlenosti) VUKOVAR: Dr. Stevo Stojanac (radi bolesti)

Ing. Jovan Rogulić (radi prazaposlenosti)

RAD NAŠIH KLUBOVA

U MJESECU AUGUSTU

BACKA TOPOLA. — U toku meseca je održano četiri redovna sastanka sa prosečnom frekvencijom od 64.06%. Na sastanku od 6-og avgusta t. god. br. Ivan Kristoforovi¢ élan R. C. Sombor, odrzao je jedno veoma interesantno i vredno predavanje pod naslovom: »Formiranje novog čoveka u ratnoj psihozi«, te u svom predavanju izneo je izvesne refleksije iz savremnih prilika, formiranje novog čoveka sa novim zahtevima i pogledima. Ovo vanredno lepo predavanje bilo je nagrađeno od strane prisutnih sa veoma Živim odobravanjem i aplauzom. — Ostala tri sastanka je posve¢eno drugarstvu. BEOGRAD. — U toku meseca avgusta svi su sastanci odrzani sa sestrama, kao Ladies Nights, i posvećeni drugarstvu. Zvanični deo na tim sastancima je izostavljen.

CUPRIJA-JAGODINA-PARACIN. — Posljednji sastanak u mesecu junu bio je naš 150 sastanak, pa je nešto svečanije održan. IzvrSena је primopredaja dužnosti novim časni-

cima uz prigodne kratke govore starog i novog pretsednika.

Br. Svet. Stojšić održao je poduže predavanje »Masaryk i Slovenstvo«, u kojem iznosi njegov rad na upoznavanju i zbližavanju slovenskih naroda, kao i njegove poglede na slavenske probleme. S tim u vezi iznosi analizu sadanje situacije Slovenstva.

Na sledećem, 151, sastanku (2 VII) br. Stojšić završava svoje predavanje (II deo) »Masaryk i Slovenstvo« odlomkom »Sveslavenske vizije«, u kojem između ostalog iznosi potrebu što jačeg kulturnog i privrednog podizanja, međusobnog upoznavanja, kao i političkog zbližavanja slovenskih naroda u interesu trajnog mira Evrope, s napomenom da tri velike rasne grupe: germanska, romanska i slovenska, kao veciti susedi, treba da žive ravnopravno, u miru i slozi u interesu svom i celog sveta.

Br. Bekerus održao je predavanje: »Hus ı njegovo doba«, povodom godišnjice njegove smrti. |

Na ostalim sastancima, u toku jula i avgusta, nisu se održavala

93