Jugoslovenski Rotar

predavanja zbog ferijalnih otsustava većine članova, pa se rad ograničio na čitanje pošte i razgovore o dnevnim aktuelnim problemima.

DUBROVNIK. — Rad kluba i svi sastanci, radi ljetne sezone i održavanju sastanaka na otvorenom, posvećeni su bili drugarstvu. Tokom mjeseca imali smio nešto gostiju iz domaćih klubova. Rotar Cebalo iz R. C. Brčko u ime svoga kluba darovao nam zastavicu. Na sastancima pretresane su novosti uopće kao i novosti iz zvanja.

KARLOVAC. — U ovom mjesecu održana su 4 redovita sastanka. Poprečna frekvenca bila je 75%. U ova dva ljetna mjeseca izredala su se braća sa dopustima, te je neizmjence više braće na dopustu izvan Karlovca. Predavanja se nisu održavala, već samo na svakom sastanku izvještaji o vanjskoj situaciji, koje su izmjenično držali br. ing. Žugčić i br. dr. Lipovšćak. Osim toga održavane su vrlo zanimljive diskusije o raznim vrlo važnim problemima uslijed poteškoća prehrane i drugih manjkavosti, koje su nastupile i kod nas u Jugoslaviji, a koje su posljedice ovog straSnog rata. Pojedina braća iznijela su stručno i sažeto naše prilike kao i podatke o stanju u pojedinim granama naše privrede. Naš klub pretplatio se je na hrvatsku enciklopediju, koje knjige sa ostalima stajat će braći uvijek na raspolaganju. Brigu oko toga imat će odbor za mladež. Za nevoljne sakupljeno je ukupno Din 613.—.

KRANJ. — Avgusta smo imeli 4 sestanke, ki pa izkazujejo slabšo frekvenco, ker so se bratje mudili na dopustu. — 100% frekvenco je doseglo samo 5 bratov. Pridobili smo novega člana brata Jelko Ranta, obratovodjo tovarne Peko, Tržič, ki nam ie podal zanimiv referat o SVOjem potovanju po Madjarskem in o razmerah, ki vladajo tam v usnjarski industriji. Brat dr. Ivo Sorli nam je lepo podal svoje utise iz potovanja po Dalmaciji, kjer se je mu-

94

dil nekaj dni na oddihu. V ostalem smo ta mesec posvetili delu doma¢ih klubov in razpravljali podrobneje o zanimivostih, ki so jih prinaSala tedenska poro¢ila istih.

V dobrodelne namene smo zbrali 453.50 Din.

LESKOVAC. — Svi sastanci u mesecu avgustu održani su u cilju gajenja drugarstva. Svaki sastanak bio je iskren skup prave braće, koja je diskutovala o svim aktuelnim pitanjima, brizi o našoj otadžbini i čovečanstvu. Usled otsutnosti većeg broja članova, koji su još na ferijalnom odmoru, sastanci 1 u prvoj polovini septembra neće biti radni.

LJUBLJANA. — V tem mesecu smo imeli 3 sestanke, eden је одраdel zaradi praznika. Dopusti so šli h kraju in se je tudi frekvenca popravila. — Dne 7 augusta je imel br. dr. Ivan Slokar zelo zanimivo in sodobno aktuelno predavanje »O nameravani zaščiti srednjega stanu«. — Dne 21 augusta je imel br. Minko Heinrihar predavanje »Kaj in od kje produciramo in uvažamo v elektrotehnični stroki«. — 28 augusta je predaval br. Zdenko Knez »O gospodarskih svetovalcih«, kjer je orisal njih zacetek v Angliji ze v 16. in 17. stoletju in katerih funkcija bi se posebno v danaSnjih prilikah tudi v nasih krajih izkazala kot koristno. Za 28 augusta smo pri¢akovali obisk br. guvernerja, kateri pa se je prelozil za en teden. Sklenjeno je bilo, da se v prihodnjem mesecu vrsi en medklubski sestanek z R. C. Kranj, nadalje, da se intenzivira delo za društvo »Naša skrb« in pritegne k sodelovanju ројег bratskih Rotary klubov Kranj in Maribor Se oblasti dravske banovine. — V dobrodelne namene smo nabrali ta mesec Din 622.75.

MARIBOR. — Avgusta smo imeli Stiri redne sestanke z rekordno nizko frekvenco — 58.53% — saj je bila vedno skoro polovica bratov na dopustu, nekateri pa na orozni vaji. Na drugi strani pa moramo Steti ta