Jugoslovenski Rotar

resantnost, koja ukazuje na povezanost rotara u velikoj zajednici. Njegova šogorica, koja je medicinu svršila u Čehoslovačkoj preselila se s mužem u Argentinu, Buenos Aires, gdje su očekivali bebu, boreći se i sami za opstanak u stranoj zemlji, u kojoj nijesu imali ni prijatelja, ni znanaca. — Brat Roth obratio se na Rotary Club, Buenos Aires s molbom, da se interesiraju o porodilji, te da joj, po mogućnosti, budu na ruku. Upravo je primio radosnu Vijest od tog kluba, da mu je šogorica porodila, da su se braća zauzela za nju i za dijete. Sto više, tamošnji je klub kupio novorođenčetu cijelu dječju spremu. — Obzirom na taj lijepi gest rotara iz Argentine predaje br. Roth iznos od Din 2.500.bratu tajniku moleći ga, da za uzvrat uplati ovu svotu ovdašnjem dječjem skloništu »Sestre milosrđa«, kao prilog Rotary Cluba, Buenos Aires.

SKOPLJE. — U julu mesecu odrzali su predavanja g. Vladislav Savić, opunomoćeni ministar u Pp., kao gost, i brat Jelačić. Ostala dva sastanka, kao i tri sastanka u augustu (od 4) održana su u obliku sestrinskih večeri bez naročitog programa. Veče 24 avgusta bilo je na poljskom dobru br. Koste Popovića. Prisutni rotari sa članovima porodica, kao i drugi mnogobrojni gosti, sa zanimanjem su razgledali naprednu ekonomiju br. Popovića, dok su celu večeru vanredno lepo priredila braća K. Popović i J. Dimović sa njihovim suprugama.

SUŠAK. — Tokom mjeseca održana su bila četiri sastanka. Sastanci bili su nešto slabije posjećivani nego inače, pa je tako frekvenca spala na 56.51%. Opadanje frekvence imade se u glavnom pripisati izbivanju iz Sušaka braće, koji su bili na svojem godišnjem dopustu, zatim pozivima na vojnu vježbu, te zatvaranju granice u 20% sati, tako da braća, koja stanuju na Rijeci ne mogu prisustvovati sastancima. Tokom mjeseca nije održano nijedno predavanje, budući da se sastanci za

vrijeme ljeta održavaju na otvorenom. Koncem prošlog mjeseca otvorili smo i u ovoj sezoni naš rotarski stol u Crikvenici, u Hotelu Тћегаpia, kod našeg brata Urbanetza. Sastanci održavaju se svakog četvrtka, a bili su dosad lijepo posjećeni. Za nevoljne sabrano tokom mjeseca Din 1090.—.

VARAŽDIN. — U mjesecu augustu bilo je 5 redovitih sastanaka (505—509) sa postignutom prosječnom frekvencijom od 73.64%. Desetorica od braće imali su 100% -tnu frekvenciju.

Prvi sastanak je bio posvećen drugarstvu uz sudjelovanje gostiju zajedničkoj večeri.

Tako je na drugom sastanku održan iscrpljivi referat iz aktuelnog predavanja brata Kostića od R. C. Petrovgrad »Naša agrarna reforma ı stvarne potrebe naše poljoprivrede«, što je izazvalo živu i potrebnu diskusiju.

Na trećem sastanku održao je vrlo lijepo i interesantno predavanje brat dr. Ernst Krajanski sa temom: »Padovec i njegovo djelovanje«.

VELIKA KIKINDA. — Tokom meseca avgusta održano je četiri sastanaka, i to: 198, 199, 200 i 201 sa prosečnom frekvencijom od 55.55%. Pet braće imali su 100% frekvenciju. 28-og na 201 satsanku braća su imali gosta rotara Waltera Kleinera iz Davosa (Švajcarska) i Izidora Komloša iz Bačke Topole. Pošto u toku ovog meseca više članova su bili na vojnoj vežbi ili letovanju, naročitih događaja nije bilo. Sastanke smo posvetili gajenju drugarstva. VRŠAC. — U toku meseca avgusta održana su 4 sastanka sa prosečnom frekvencijom od 69.78%.

Sastanci u avgustu održavani su u vidu letnjeg odmora bez predavanja.

Sastanci su posvećeni gajenju drugarstva, na kojima su pretresana klupska pitanja i važnija ekonomsko-komunalna pitanja grada.

97