Jugoslovenski Rotar

i na osustvo nekolicine članova, sastanci su bili uglavnom posvećeni negovanju drugarstva. Na sastanku od 7 avgusta brat Slavko Cvejanov izneo nam je svoj referat, upravo svoje mišljenje, da bi se raspoloživi ostatak zajma od 15,000.000.— dinara, koga je našem gradu odobrila Državna Hipotekarna Banka, korisno mogao upotrebiti za izgradnju nove gradske kuće. Brat Cvejanov nalazi da bi utrošak zajma u izgradnju ovakove jedne kuće bio veoma rentabilan.

SARAJEVO. — U mesecu avgustu održano je 4 sastanka na kojim je podnašan izveštaj o radu naših domaćih klubova, kao i izveštaj Medunarodnog sekretarijata.

Na satsanku od 5 VIII 1940 održao je ing. Veljko Jovanović vrlo interesantno i iscrpno predavanje »O značaju nafte i njenim nalazištima u svijetu, kao i izgledima na eksploataciju nafte kod nas.«

Na sastanku 12 VIII brat Vaso Ristić referisao je o rezultatu naše izvozne trgovine za prvih 6 meseci, zatim o pitanju etatiziranja Narodne banke.

Povodom venčanja svoje kćeri brat Iso Herman darovao je klubu 500.— Din, koje je klub poklonio »Sirotinjskom Hljebu« u Sarajevu.

Roditeljska radost 21 VII 1940: Venčala se je kćerka rotarskog brata Ise Hermana iz Sarajeva gospođica Mirjana-Mia sa dipl. ing. Leo Goldner-om, iz Subotice.

SLAVONSKI BROD. — U mesecu augustu klub održao je 4 redovita sastanka sa prosečnom frekvencijom od 76.83%. Usled otsustva mnogih @lanova sastanci su slabije posjeceni, te uslijed toga nije bilo nikakovih predavanja. Zvanični deo sastanka ograničio se je u glavnom na čitanje zapisnika, tajnički izvještaj i slobodnu diskusiju. Sastanci, ovaj mesec, održani su u bašti kod Gurmana Pere. Posjete iz klubova domaćih imali smo: dva puta brata ing. Othmar Henna iz R. C. Beograda, generalnog direktora ovdašnje tvornice vagona.

96

SOMBOR. — Sastanci tokom meseca bili su u znaku letovanja. Veliki deo braće su odlazili na odmor, jedan deo se vratio i pričao o prilikama koje vladaju u pojedinim banjama. Ostali deo sastanka posvećen je drugarstvu. Koncem meseca povratili su se braća okrepljeni i sposobni za rad tako, da će se uskoro pristupiti izvođenju programa za ovu rotarsku godinu.

SPLIT. — Klubski život prošao je u ferijalnoj atmosferi, ali je frekvencija uprkos tome bila dobra (68.75 % ).

Na sastanku od 7 VIII pročitan je članak iz sušačkih Primorskih поvina »o ugorači i srebrnjači« na koji je pretsjednik nadovezao interesantna izlaganja o neobičnim ribama Jadranskog mora.

Br. Mardešić prikazao je na sastancima od 14 i 21 VIII ljepote svog rodnog sela na otoku Visu i održao predavanje o »baražnim balonima i o upotrebi balona u ratu« i ispričao svoje doživljaje na balonu za vrijeme rata 1914—1918.

Br. Šoljan: »O nalijetanju ptica selica na svetionike na moru«.

Posljednji mjesečni sastanak održan je u kuglani »Maksimir« i bio je posvećen drugarstvu.

Sabrano za karitativne svrhe Din 352.50.

SUBOTICA. — U toku augusta održali smo 4 sastanka sa ргозјесnom frekvencijom od 65.63 5. Obzirom na ljetni odmor posvećeni su sastanci poglavito drugarstvu. Vrlo žalimo, što nijesmo mogli održati međugradski sastanak sa susjednim klubovima, na inicijativu agilnog bratskog kluba u Vukovaru.

Na sastanku od 14 augusta родnio ie brat ta*-ik opSiran izvieStai o radu kluba u proteklom polugođu. U uvodu iznio je nove momen= te, koji su nastali današnjim konfliktom, kao i dužnosti, koji iz toga proističu za rotare.

Br. Dezider Roth, naš pastpretsjednik, a sada član bratskog kluba Ćuprija-Jagodina-Paraćin, iznio je na sastanku od 14 VIII jednu inte-