Jugoslovenski Rotar

Кад u klubu

Program rada u klubu treba unaprijed odrediti, i to bar mjesečno.

Najmanje polovinu radnog programa treba da ispune sami članovi kluba.

Na sva četiri rotarska cilja treba obratiti dovoljno pažnje.

Informiranje javnosti o rotarstvu

Treba podržavati živu vezu sa lokalnom štampom, tražiti priliku da se i drugim društvima i organizacijama uzmogne reći nešto o ciljevima i radu rotara.

Nerotare pozivati od zgode do zgode na klupske sastanke i dati im podesno štivo o rotarstvu.

Publikacije i predavanja o rotarstvu za rotare

Klub izdaje publikaciju, koja sadrži informacije o radu kluba i R. LL, i šalje se redovno svima članovima.

Nove članove, koji imaju da pristupe u klub, treba svakako dobro informirati o rotarstvu još prije njihovog formalnog izbora. Brošuru br. 52, »Dobro došao među rotare«, ili slično korisno štivo treba dati svakom novom članu pri pristupu u klub.

U klubu često održavati kratka predavanja za obavještavanje članova o rotarstvu i radu u rotarskoj zajednici.

Služenje u zvanju

Svaki član treba da se u svom radu najsavjesnije rukovodi najvišim etičkim načelima i da u općenju sa svojim činovnicima, strankama, pretpostavljenim vlastima i sl. pokaže uvijek najljepši primjer.

Svaki član prema svom zvanju neka nastoji da bude članom i drugih udruženja, kojih se rad odnosi na razna područja nacionalnog, ekonomskog, socijalnog, kulturnog itd. života općine, grada, naroda i države.

Neka se prigodnim klupskim programom što bolje razvija razumijevanje za ovu vrstu služenja i neka se po tom pitanju održi među članovima odgovarajući interes.

Služenje zajednici

Treba nastojati da se o svakoj općoj potrebi donesu potrebne odluke. Neka stoga članovi uzmu aktivnog učešća u radu za opće dobro svoje sredine, svaki na onom području, koje najbolje odgovara njegovom zvanju.

Neka se klub kao cjelina odlikuje svojim socijalnim i karitativnim radom, naročito tamo gdje je u pitanju zdravlje i napredak omladine.

Međunarodno služenje

Rad u klubu treba da se svojim programom osvrće i na međuna– rodno razumijevanje. Treba da doprinosi miru i dobrim odnosima među narodima.

68