Jugoslovenski Rotar

Kako radi dobar Rotary klub

Ni dva se rotara neće potpuno složiti u pojedinostima kako treba da se radi u dobrom rotary klubu, ali će ipak ovaj pregled moći svi da prihvate kao minimum u osnovnim potezima, a koji ima da pretstavlja rad takvog kluba. Svaki će klub, prema svojim prilikama, razraditi ostale pojedinosti.

Pisati o tom, kojim će se putem razvijati te pojedinosti, odvelo bi nas suviše daleko. Kako je već spomenuto, ovdje će se iznijeti samo najosnovnije karakteristike rotarskog rada, jer se svi rotari slažu u osnovnim pogledima na rad u klubu, samo se mišljenja razilaze kod odabiranja puteva za postignuće rotarskih ciljeva.

KARAKTERISTIKE DOBROG ROTARY KLUBA Administracija Upravni odbor sastaje se redovno — najmanje jedanput mjesečno.

Svi pododbori, koji prema pravilima moraju postojati, treba da su pravovremeno izabrani i da njihov rad ispravno funkcioniše.

Klupske skupštine treba češće sazivati — bar jednom u četvrt godine.

Frekvenca Članovi treba da najozbiljnije shvate dužnost redovnog posjećivanja klupskih sastanaka i treba da učine sve moguće kako bi im frekvenca bila što bolja. Odbor treba da bude vrlo rigorozan u primjenjivanju propisa za održavanje tačne frekvence.

Klasifikacija Princip klasifikacije treba uzeti u obzir najsavjesnije i sa mnogo opreza. Primanje vršiti samo na toj osnovici. Popis o neispunjenim klasifikacijama treba davati članovima češće na uvid. : Drugarstvo Iskreno prijateljsko raspoloženje treba da veže sve članove kluba, nove 1 stare. Financije Novčano poslovanje kluba treba da se osniva na sistemu budžeta. Blagajničke izvještaje treba podnositi upravnom odboru što češće na uvid, bar jedanput četvrtgodišnje, a klubu najmanje jednom u toku godine.

Klub ne smije imati dugova, izuzevši tekuće mjesečne.

Članstvo

Članstvo kluba treba da pretstavlja cjelovitu sliku ekonomskog života sredine, u kojoj se klub nalazi. Prvenstveno treba nastojati da se uvode u klub aktivni članovi. Osobitu pažnju treba posvetiti primanju mladih ljudi, da se time dopunjava i stvara što bolje i aktivnije vodstvo.