Jugoslovenski Rotar

Prijedlog: za rad Rotary klubova i rotara za vrijeme svjetskih konflikata

Centralna je uprava duboko uvjerena da svi rotari i rotary klubovi žele da naročito danas za vrijeme svjetskih zapletaja korisno i uspješno primjenjuju i šire etička načela svoje organizacije. U tom uvjerenju centralna uprava poziva sve rotare i rotary klubove, ma gdje se oni nalazili, da se istaknu svojim radom, a naročito u ovim vrstama služenja:

1) Svaki će rotar, kao i svaki rotary klub, nastojati da mislima i djelom Siri osnovne principe rotarstva 1. jJ. da je služenje pravi i trajni temelj uspjeha kao kod pojedinca tako i kod cijelog naroda.

2) Svaki će rotar i rotary klub sa punom privrženošću principu služenja sve uložiti da praktično primijeni rotarske ideale, i to onako kako to zahtijevaju posebni interesi i potrebe dotične zajednice ili naroda.

3) Svaki će rotar i rotary klub prikupiti nove članove tako da se članstvo kluba uveća bar za 10%, a time poveća i upliv rotarske ideje... Svaki će klub o ovom povećanju broja članova dati izvještaji predsjedniku ili tajniku R. I.

4) Svaki će rotar i svaki rotary klub povesti računa o mogućnostima proširenja rotarskog pokreta stvaranjem novih klubova, pa će se i o toj akciji izvijestiti distriktnog guvernera i iznijet će se prijedloge, koji bi mogli poslužiti kao osnov za učvršćenje rotarske organizacije proširenjem njenih zajednica.

5) Dužnost je svakog kluba da bude vodićem u svojoj sredini jamčeći za forum u koji mogu da uđu predavači sa svrhom da upućuju i oduševe ljude za one stvari koje vitalno utiču na njihov svagdanji život, i da na bilo koji način doprinosi razbistrenju javnog mišljenja.

~

Razmatranja o rotarstvu

Pomnim se čitanjem rotarskih zadataka i ciljeva uvijek dolazi do zaključka da stoji do rotara-pojedinca i njegove aktivnosti da ti ciljevi budu provilno primjenjivani. Samo od pojedinca zavisi da li će drugarstvo moći biti razvito u cilju služenja zajednici. Visoka etička mjerila mogu se postavljati u poslu i zvanju samo ako je svaki rotar uvjeren da će svojim zanimanjem moći najbolje koristiti društvu. Treći je cilj rotarstva: »primjenjivati ideale služenja u ličnom, poslovnom i javnom životu svakog rotara« a unapređivanje međunarodnog sporazumijevanja, održavanje dobrih odnosa među narodima i čuvanje mira sadržaj je četvrtog rotarskog cilja, što se postiže putem drugarske zajednice ljudi od posla i zvanja ujedinjenih u idealu služenja.

Upravo kao što je zasluga svakog pojedinog rotara da njegov rotary klub bude jak, tako i snaga cijele rotarske organizacije zvisi od vrednoće svakog pojedinog kluba, koji svaki za sebe u svijetu pretstavlja jednog njenog člana.

70