Jugoslovenski Rotar

»Tko drugom služi, koristi sebi« ima puno značenje koliko za rotara-pojedinca toliko i za rotary klub, jer se sa doprinesenim žrtvama u vremenu i radu stvara i tome srazmjerna korist; pojedinac-rotar crpe beneficija od snage svoga kluba, a rotary klub od toga što je članom jake i svuda raširene organizacije.

Razboriti i dublji mislioci ostvarit će to budu li se često pitali što su zapravo učinili korisna kao članovi rotary kluba. To je jedno vrlo umjesno pitanje za svakoga. Odgovor će zapravo uslijediti na jedno drugo pitanje: »Što sam ja, kao rotar, stvarno doprinjeo napretku svog rotary kluba?«

Često je po koji rotary klub izrazio svoje negodovanje, što više, i žalio se Rotary Internationalu da konvencija ili centralna uprava nije odmah učinila nešto što je taj rotary klub mislio da R. 1. treba da učini. Govoreći slikovito, izgleda kao da taj rotary klub sjedi raskriljenih ruku i čeka da mu R. IL. podijeli kakvu nagradu samo zato Sto upravo on postoji. Možda bi bilo dobro da svaki pojedini rotar u klubu, koji misli da ima neku žalbu na R. 1., postavi sebi pitanje da li mu je zaista potpuno jasno da je R. I. sastavljen od 5000 klubova rasutih diljem svijeta, od kojih međutim svaki mora nastojati da što više učini za razumijevanje, mir i uopće dobre odnose među narodima. Rotary klub koji nije zadovoljan s rezultatima koje je trebao da postigne Rotary International, treba po mogućnosti da sebe upita da li je uistinu učinio stvarnih koristi oko unapređenja bar jednog od četiri rotarska cilja.

Poznata je priča o jednoj gospođi koja je bila nezadovoljna sa svima u svojoj okolini. Jednog dana u razgovoru sa svjim mužem reče mu ona da misli da je svatko u njihovoj okolini malo nastran, pa završi Svoj razgovor okrenuvši se mužu govoreći mu: »A često mi se čini, John, da si baš i ti mali čudak!« Upravo kao što nikad nije dobra gospođa pitala sama sebe da li nije možda uzrok nesporazumcima sa njenom okolinom u njoj samoj i u njenom načinu mišljenja i rada, tako isto ne treba ni rotary klub, koji nije zadovoljan sa radom ostalih 4999 klubova rasutih širom svijeta, a članom je Rotary Internationala, da bez premišljanja zaključuje da su svi ostali rotary klubovi kao i Rotary International na krivom putu, nego bi bilo poželjnije da se upita da li je kada što razmišljao u smislu ovog članka.

HVALEVRIJEDAN PRIMJER SLUŽENJA ZAJEDNICI

Kako razabiremo iz izvještaja R. C. Niš član tamošnjeg kluba Sotir Živković dao je u mjestu Zaplanje o svom trošku kaptirati vodu i sazidati česmu koja imade da služi pučanstvu njegovog zavičaja.

71