Jugoslovenski Rotar

brojnim događajima, kojima je obilovao dugi i plodonosan život brata admirala. Na mahove kad je dolazio k sebi i na pitanje o čemu je govorio, rekao je: »Sanjao sam divan san.« Posle ovoga uskoro je i izdahnuo.

O bratu Wickerhauseru kao rotaru, čoveku i trudbeniku moglo bi se mnogo govoriti. Pre 7 godina sa nekoliko svojih prijatelja pokrenuo je osnivanje rotary kluba u Zemunu. Poduhvat je ubrzo uspeo i klub je osnovan. Prvi pretsednik kluba bio je brat Wickerhauser i blagodareći njegovom zauzimanju, udareni su čvrsti temelji našeg kluba u kome postoji izvanredno dobra saglasnost, sloga, prijateljstvo i drugarstvo. Za ovo pripada i velika zasluga poč. bratu Wickerhauseru.

Nije bilo pitanja, na koje brat Wickerhauser ne bi mogao da da odgovor i da. o njemu zauzme svoje gledište. Blagodareći velikoj načitanosti, poznavanju stranih jezika, mnogom putovanju po svetu 1 izvanrednoj prirodnoj obdarenosti, koja je do maksimuma bila iskorišćena u pozitivnom smislu, brat Wickerhauser raspolagao je ogromnim intelektualnim blagom. Bilo je pravo zadovoljstvo slušati ga kad govori bilo o kome predmetu, za koji se pre toga nije ni spremao. A ona njegova predavanja i referati, koja je prethodno obradio, bila su kao odabrana zrna dragog kamenja. Mnogima od nas koji smo slušali njegove referate, naročito u vezi sa aktuelnim događajima, ostaće u živoj uspomeni izne:i problemi.

Kao čovek bio je najbolji među najboljima. Nigde i nikada nije imao neprijatelja, nego samo prijatelje i poštovaoce. Prema tome kad je i šta bilo potrebno, to je preduzimao: savet, lepu reč, materijalnu pomoć, tako da je onaj koji bi mu se za pomoć obratio, posavetovan i potpomognut mogao dalje da ide, savladavši trenutne prepreke.

Ništa manje ne dolaze do izražaja njegove osobine kao uzornog supruga i oca. Imajući prečišćen pojam šta je šira zajednica imao je takođe i prečišćen pojam šta je i osnovna zajednica — porodica. Izvanredno nežan suprug i otac, trudio se je da svojoj porodici pruži ono što omogućava opstanak i napredak iste. I u tome može da posluži kao divan primer, dostojan ugledanja.

Razume se da sredina, naročito ona koja je poznavala poč. brata Wickerhausera, iskreno žali njegovu smrt. Blagodareći njegovom vedrom i svežem duhu i pored svoje 74 godine, pokazivao je retku volju za životom i interesovanje za sve što se novo javlja i stvara. Da mu je Bog podario još i više godina života, bio bi od još veće koristi društvu i zajednici.

Neka ti je laka zemlja, dragi brate Wickerhauseru, koju si toliko voleo i za koju si usrdno radio!

+

т МАМЕО АХЕГЕАР 18. XI. 1940.

»Draga braćo! Prije tjedan dana, dok smo održavali nas redoviti sastanak, izdahnuo je nakon dugih patnja naš dragi brat Mavro Axelrad. Tišina i sumornost, koje su zavladale, kad sam vam saopćio tu tužnu vijest, bile su mi dokazom koliko je vašem srcu bio drag.

Brat Axelrad primljen je u naš klub već u oktobru 1929 kao pret-

205