Jugoslovenski Rotar

stavnik mlinske industrije. Spadao je dakle među naše prve članove. Po znanju i iskustvu sigurno prvi u svojoj struci, čvrst karakter, pošten, plemenit, bio je ponos našeg kluba. Kako se je, osim za svoju struku, zanimao i za sva pitanja, koja su se i najmanje mogla s njome dovesti u vezu, bio je svaki njegov referat interesantan i poučan. Koje čudo, da su nam njegovi svakogodišnji referati o žetvi i njegovi česti ini referati o prehrani ili privredi ostali nezaboravni. Ta u njima se je zrcalilo njegovo veliko znanje i iskustvo, njegov bistar i trijezan sud. Kolikogod smo ga poštivali zbog njegovog karaktera i znanja, toliko nam je bio mio zbog svoje vedrine, duhovitosti i dobrote, koje su se naročito ispoljavale na društvenim domjencima iza službenog sastanka. Često nam je onda pričao kako mu je jedini odmor i razbibriga u ovim teškim vremenima bavljenje sa malom djecom, sa svojim nećacima i nećakinjama.

Bolovao je dugo i tegobe bolesti hrabro je snosio. Kad mu pred tri godine prilike u svijetu nisu više dozvoljavale, da se svraća u grad, gdje je proživio vesele đačke dane i gdje je toliko puta tražio i našao lijeka svojoj bolesti, osjetio sam da nekako napušta borbu. Umro je na vrijeme, te nije doživio razočaranje, da gurnut u stranu ne može staviti na raspolaganje svoje sposobnosti općenitosti onda, kad su joj najviše potrebne.

Svoje mjesto u ljudskoj zajednici i u svojoj domovini je dostojno ispunio, pa mislim da ga ne trebamo žaliti. Za žaliti smo mi, koji smo izgubili dobrog druga i brata, za žaliti je otadžbina, koja je izgubila vrijednog sina. Slava Mavri Axelradu!« — (Slavko Mašek, potpredsjednik R. C. Zagreb, 25. XI. 1940.)

< + JOSIP KRASSO

7 novembra o. god. Rotary Club Osijek izgubio je vrijednog svog člana blagopok. Josipa Krasso-a, direktora Prvog osječkog mlina na valjke d. d. u Osijeku, koji je u svojoj 64 godini poslije kratke i teške bolesti preminuo.

Pretsjednik R. C. Osijek dr. Čačinović komemorirao je na sjednici od 14 novembra toplim riječima smrt dragog i nezaboravnog pokojnika ističući njegove vrline kao rotara i čovjeka uopće. Pokojni brat Krasso bio je vrlo čedan i skroman, skoro suviše povučen, no uza sve to uvijek vrijedan rotar i od sviju vrlo cijenjen.

Slava rotaru Josipu Krasso-u!

206