Jugoslovenski Rotar

DUBROVNIK. — U tekućem mjesecu održana su 4 sastanka na uobičajenom mjestu u Hotel Imperijalu. Na sastancima pretresane su novosti iz zvanja kao i prilike u svijetu uopće, a specijalno naše prilike. Na sastanku od 21 novembra zaključeno je, da se poSalje R. C. Bitolj Din 500.- kao doprinos za postradale od bombardovanja.

KARLOVAC. — Klub je održao 4 redovita sastanka sa poprečnom frekvencom od 79.80%, dok je 13 braće imalo 100%-tnu frekvencu. Rad se je odvijao normalno. Održana su bila 3 predavanja: 4 o. mj. ing. Rajman održao je osobito zanimljivo, aktuelno i veoma poučno predavanje sa temom »Državni dugovi Kraljevine Jugoslavije«. Sve dugove razdijelio je u 3 grupe 1 iznio karakteristike pojedinih dugova. Sa osobitom stručnom spremom i znanjem sastavio je ing. Rajman ovo odlično predavanje. Dr. Rendulić 11 o. mj. održao je pak specijalno predavanje: »Roosevelt kao najveći demokrata«, koje je svakoga naročito zanimalo. Osim zanimljivog života ovog velikog čovjeka, dobiva se iz ovog predavanja još nešto više, a to je pojam istinske, iskrene i prave demokracije rada, poštenja, pravde i čovječanskog osjećaja. Treće predavnje održao je dr. Lipovšćak 18 o. mj., kojim nas je, kao šef ovdašnjeg redarstva, upoznao sa svim modernim tehničkim pomagalima, koja su neophodno potrebna za uspješan rad svakog dobro organiziranog i vođenog redarstva. U svom predavanju »Tehnika u sluzbi redarstva« iznio je u detalje rad kriminalnog redarstva sa najmodernijim tehničkim sredstvima. Sva ova 3 predavanja bila su pomno saslušana, a predavači bili su za svoja zaista izvanredna predavanja nagradeni živim pljeskom. , Poslije svakog predavanja razvila se debata.

Osim ovih predavanja na svakom sastanku iznašaju se vrlo interesantni izvještaji o vanjskoj situaciji, koje iznašaju ing. Žugčić i dr. Lipovšćak uvijek sažeto, pregledno i ne-

208

obično privlačivo sa poznatom i prirođenom objektivnošću.

Na sastanku od 25 o. mj. umjesto predavanja zaveo je Vuković kao predsjedatelj diskusiju o ljekarnama i ljekarijama obzirom na današnje teške prilike. Mr. ph. Oršanić iznio je potanje stanje ljekarija kod nas i naglasio da sa ljekarijama ne stojimo baš loše, jer su se naše veledrogerije snabdjele velikom koliéinom istih. Manjkaju nekoji specijaliteti, ali u glavnom stanje zalihe ljekarija nije joS slabo osim nekojih. I glede cijena nije situacija takova kao kod raznih ostalih stvari prehrane i sirovina. Iza brata OrSanića dao je neke podatke o bolnicama dr. Jerinić, a u debati učestvovali su rotari Navratil, dr. Longhino, dr. Lipovšćak i ing. Žugčić.

Za nastradale stanovnike „grada Bitolja prilikom bombardiranja toga grada, doznačio je naš klub R. C. Bitolj iznos od Din 500.-.

Veslačkom „klubu »Korana« iz Karlovca dopitan je doprinos od Din 100.-.

Kao svake godine, tako-i ove nas klub vodi brigu o djeci ovdašnjeg dječjeg obdaništa, u kojem imade sada 22 siromašne djece. Svu ovu djecu obući će naš klub potpuno. Svako dijete dobit će odijelo i cipele, koja obuća i odjeća se predaje na Badnji dan. Na zadnjem sastanku je zaključeno da se odmah sve pripreme poduzmu tako da djeca o Božiću dobiju odijelo i cipele. Braća industrijalci daju sve potrebno za odijela i obuću, a troškove izrade snosit će braća i platiti u gotovu. Rot. Vuković preuzeo je brigu oko toga.

Za nevoljne sakupljeno je u ovom mjesecu Din 356.-.

KRANJ. — V novembru je imel naš klub 4 sestanke pri katerih izkazuje 9 bratov 100% frekvenco.

Na prvem sestanku je imel brat Sirc Franjo, ki se je ravno vrnil iz Ankare nad vse zanimivo predavanje o razmerah in politi¢nem položaju današnje Turčije, kjer sta evropski del s Carigradom popolnoma