Jugoslovenski Rotar

RAD NAŠIH KLUBOVA

U MJESECU NOVEMBRU

BAČKA TOPOLA. — U ovom su mesecu održana 4 redovna sastanka i postignuta je frekvencija od 79.935 posto. Na sastanku od 19-og održao je br. Gabor Pavle predavanje pod naslovom: »Pregled šumske proizvodnje« iz kojega su prisutna braса saznala mnogo interesantnosti. Na ostalim sastancima su raspravljena pitanja unutarnje ekstenzije i frekvencije, te finansijska pitanja.

BANJA LUKA. — U toku meseca održano je pet sastanaka sa prosečnom frekencijom 52.5%. Stopostotnu frekenciju imala su samo dva člana. Iz kluba je istupio jedan član usled premeštaja u Beograd.

Na sastancima su čitani izveštaji pojedinih bratskih klubova a također su bila održana i dva zanimljiva predavanja:

1) Jedna legenda o zauzeću Troje i

2) O poč. Sir. N. Chamberlain-u.

Prvo je održao brat Cisarž, a drugo brat dr. Moljević.

Osim ovih predavanja na svima sastancima se također vodila i živa diskusija među braćom o svima aktuelnim pitanjima i problemima s obzirom na današnje prilike.

ВЕОСЕАР. — Ма 593-ет гедоуnom sastanku 4 o. mj., održao je rotar dr. Andra Nikolić jedno veoma interesantno predavnje o alkoholizmu i njegovim posledicama.

Na 594-om redovnom sastanku 11 o. mj. održao je rotar N. Stanarević jedno predavanje o zadružnom pokretu u Jugoslaviji s pozivom na jedno njegovo ranije predavanje o istoj temi. Zatim je rešeno da se pošalje od strane kluba Din 3.000.na ime priloga za postradale u Bitolju. Na 595-tom redovnom sastanku 18 o mj. održao je rotar Čeda Petrović jedno vrlo zanimljivo predavnje o penzionom osiguranju trgovaca. Ro-

tar dr. Horvat iz Zagreba govorio je o zamisli jednog intercity sastanka Beograd-Zagreb.

Na 596-tom redovnom sastanku 25 o mj. odrzao je rotar Adolf Minh interesantno predavanje o proizvodnji i raspodeli uglja u Jugoslaviji.

BITOLJ. — Žalosni događaji od 5 prošlog meseca dali su prilike da se izrazi stvarnost interesa i iskrenost osećaja koji vezuju sve krajeve naše zemlje. To je jedna od najdražih uteha našem розгадајот gradu.

Polovinom meseca nastavljen je rad u klubu, u očekivanju da se posle povratka sa vojne dužnosti nekih članova okončaju formalnosti o primanju novih članova.

BRČKO. — U mjesecu novembru je naš klub održao 4 sastanka sa prosječnom frekvencijom od 77%.

Tokom mjeseca su istupili iz kluba: Jakovljević Marko, Cvjetković dr. Đorđo, Ikić dr. Martin i Haim Salom.

Zato je izabrana slijedeće nova uprava: Pretsjednik: Hadžić Jovo; potpretsjednik: Lazić Danilo; tajnik: Cebalo Zvonko; blagajnik: Cvjetković Ljubo; ceremonijar: Selimović Bakija.

U ovom mjesecu smo imali posjet brata guvernera i tom prilikom smo održali sastanak sa sestrama koji je imao 100% frekvenciju. Na tom sastanku je brat Rudolf Trčka pročitao vrlo interesantno pismo svoga brata o usponu na Kilimandžaro.

Završeno je liječenje malog Milenka Babića, koga je klub o svom trošku liječio kod rotara prof. dr. Spišića u Zagrebu. |

Započeta je opsezna akcija o pomoci poplavljenima, jer je u srezu nastala velika bijeda uslijed velike poplave.

U toku mjeseca nas je posjetio rotar Andrija Bogdanović iz R. C. Niš.

207