Jugoslovenski Rotar

Na drugom sastanku posle uvodne reči pretsednik je govorio o Bitolju — Gradu Mučeniku, koji je bio žrtva bombardovanja. Kao svoj prilog klub je votirao 1.000.- dinara za postradale siromašne porodice. Tajnik dr. M. Balabušić podneo je izveštaj iz Saopštenja br. 4 Evrop· skog sekretarijata u Zurichu kao i o radu domaćih klubova. Ing. Danilo Kaćanski referisao je o osvećenju novog Inženjerskog doma u Novom Sadu.

Na trećem sastanku pretsednik u svojoj uvodnoj reči govorio je O stvarnosti rotarskog „prijateljstva. Zatim je pretsednik dr. Milorad Popov održao vanredno lepo predavanje o lepotama Boke Kotorske i južnog Primorja ilustrujući ga sa preko 150 diapozitiva, snimaka u bojama koji su tehnički savršeno uspeli. I najbolji fotografski stručnjak mogao bi pozavideti lepoti uspelih snimaka koji su u prirodnim bojama potpuno dočarali najlepši kraj našeg Jadrana — divnu Boku Kotorsku. Predavač je prikazao Dom novosadskog oblasnog odbora Jadranske straže u Dobroti, koji spada među najveće i najlepše domove Jadranske straže. — Restauriranje i adaptiranje palate Doma izvršio je naš rot. arhitekta Đurica Tabaković.

Na četvrtom sastanku posle uvodne reči pretsednika i referata tajnika, Julije John odrzao je predavanje o radu engleskih klubova za vreme rata. Ovo vanredno zanimljivo predavnje pobudilo je zivo interesovanje prisutne braće.

Ne petom sastanku pretsednik u svojoj uvodnoj reči govorio je o rotarskom služenju otadžbini i značaju Prvog decembra kao dana Oslobodenja i Ujedinjenja. Izveštaj o radu domaćih klubova i News Letters podneo je ing. Bog. Milošević.

Dr. Mirko Balabušić u vidu referata prema knjizi prof. Nikole Mir'Kovića govorio je o privredi italijanskog fašizma.

OSIJEK. — U mjesecu studenom održana su četiri sastanka sa poprečnom frekvencijom od 70.79%.

Na dan 7 novembra umro je iznenada poslije kratke i teške bolesti naš član Josip Krašo, direktor Prvog osječkog mlina na valjke d. d. u Osijeku. Na sastanku od 14 XI predsjednik dr. Cačinović komemorirao je toplim riječima smrt dragog nam pokojnika — ističući, da je pok. brat bio uvijek skroman, čedan, ponešto povučen, ali premda boležljiv, ipak uvijek rotar na svom mjestu.

Na dan 1 XI vratio se poslije jednogodišnjeg izbivanja naš član prof. Stjepan Gruber u našu sredinu iz Virovitice, gdje je svojevremeno službom bio premješten.

Na sastanku 21 XI votirano je za postradale u Bitolju Din 500.-, Кој je iznos doznačen R. C. u Pitolju kao naš doprinos.

Predavanja su održali ovi naši članovi: 7 XI Schuster: Referat o putu po Jadranu; 7 XI Dožudić: Referat o stanju izvoza drva; 21 XI dr. Pinterović: »O advokatskom zvanju« i »O prilikama u Besarabiji i Poljskoj«. Na satsancima je pored referata bilo mnogo govora o ratnim i ostalim aktuelnim problemima kao: o skupoći, zimskoj pomoći itd.

· PANCEVO. — U mesecu novembru održana su četiri sastanka. Na sastancima pročitani su izveštaji stranih i domaćih klubova ı sa velikim interesom saslušana su poslata odlična. predavanja. Pojedina braća dala su kratke izveštaje iz svoga zvanja. Pored date pomoći svima mesnim školama za siromašne učenike, poslato je za postradale od bombardovanja u Bitolju 2000.– dinara. Naročitih predavanja nije bilo, već je ostatak zvaničnog dela sastanka proveden u korisnoj diskusiji o aktuelnim pitanjima, koja nameću današnje prilike.

PETROVGRAD. — Naš klub je u mesecu novembru održao četiri redovna sastanka.

Prvi sastanak je održan kao Sestrinsko veče. Na tom sastanku je rot. dr. Popović održao jedno vrlo uspelo improvizirano predavanje: Razlika između čoveka i žene. U

211